De onderhoudskosten van De Groene Draeck, het privéschip van prinses Beatrix, zijn flink hoger dan werd aangegeven door premier Mark Rutte.

In de financiële jaarverslagen stond jarenlang dat de kosten ongeveer 50.000 euro zijn, maar in werkelijkheid zijn ze meer dan het dubbele.

Rutte zou de Tweede Kamer hiermee structureel verkeerd hebben geïnformeerd, meldt RTL Nieuws vrijdag op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

In 1957 kreeg Beatrix het privéschip cadeau van het volk. In 2008 bleek dat de onderhoudskosten werden betaald met belastinggeld door het ministerie van Defensie. De Koninklijke Marine heeft jarenlang het onderhoud verricht.

De afgelopen vier jaar zou er gemiddeld 100.000 euro aan kosten zijn gemaakt, terwijl er in de jaarverslagen steeds tegen de 50.000 euro werd gemeld.

'Incidenteel'

Rutte schreef in een brief dat het extra geld 'meerkosten' zijn en het aanvullend onderhoud incidenteel is. Maar volgens RTL Nieuws zijn de kosten structureel.

In een reactie laat de woordvoerder van de premier weten dat de Kamer wel goed is ingelicht over de kosten. Dat gebeurde onder meer via de begroting van Defensie in september, maar ook na vragen vanuit de Kamer.

Rutte heeft volgens hem ook duidelijk gemaakt dat de kosten in 2015 structureel zijn verhoogd naar 95.000 euro en dat het niet om een incidentele verhoging ging.

Reactie Pechtold

D66-leider Alexander Pechtold snapt niet waarom het onderhoud zo duur moet zijn, "maar een ton uitgeven terwijl je in de boeken zegt: het is de helft, dat kan niet. Want dat maakt het wantrouwen over de kosten van het Koninklijk Huis alleen maar groter."

SP-Kamerlid Ronald van Raak eist opheldering. "Als premier Rutte voortdurend met verkeerde cijfers komt, dan is dat gewoon onwil. Dat is onacceptabel."