Kabinet pakt salafisten aan maar wil geen verbod

Het kabinet gaat salafistische organisaties in kaart brengen, maar ze worden niet verboden. Dat heeft minister Lodewijk Asscher (Integratie) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Pas als zo'n fundamentalistische organisatie de wet overtreedt, kan die worden verboden.

De Tweede Kamer had het kabinet gevraagd om actie te ondernemen tegen deze zeer orthodoxe stroming binnen de islam. Een meerderheid vroeg het kabinet eind vorig jaar al om een onderzoek te doen naar een verbod op salafistische groeperingen.

''De basis van onze rechtsstaat is de individuele vrijheid. Daarom wil het kabinet niet een religie verbieden of treden in de persoonlijke geloofsopvatting van mensen'', laat Asscher weten. Hij kan aan de wensen van de Tweede Kamer maar deels tegemoet komen.

Het plan van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra om de bescherming van geloofsgenootschappen tegen strafvervolging uit het burgerlijk wetboek te schrappen, ziet Asscher niet zitten. Hij zei in het NPO Radio 1-programma Dit is de Dag hier niets in te zien. ''Dat draagt niet bij aan een oplossing.''

Werken

Zo mogen salafisten voor Defensie blijven werken. De Kamer wilde dat dit verboden werd. ''Het aanhangen van een bepaald geloof biedt op zichzelf geen grond voor ontslag'', aldus de minister.

Ook zal de geldstroom uit landen zoals Koeweit en Saudi-Arabië naar salafistische clubs in ons land niet worden gestopt. Wel wil het kabinet financiële transparantie van deze organisaties en proberen Nederlandse ambassades in de Golfregio meer inzicht te krijgen ''over herkomst en doel van financieringsstromen aan Nederlandse gebedshuizen''.

Verder komt er veel meer samenwerking tussen Rijk en gemeenten om die te helpen bij de omgang met fundamentalistische moslimorganisaties. Er zal meer informatie worden uitgewisseld en scholen en gemeenten zal duidelijk worden gemaakt hoe ze kunnen optreden als salafistische organisaties voor problemen zorgen.

Tweede Kamer

Regeringspartijen VVD en PvdA lijken zich te kunnen vinden in de aanpak van het salafisme, al zijn de liberalen niet helemaal tevreden. Bij de oppositie is kritiek te horen op de manier hoe het kabinet de streng islamitische organisaties wil benaderen. Ahmed Marcouch (PvdA) vindt het ''goed dat het kabinet deze problematiek nu op het netvlies heeft staan. Nu is het tijd om de voornemens ook om te zetten in daden''.

VVD'er Sjoerd Potters is blij dat het salafisme ''op de radar van het kabinet'' staat. Maar ''nadere maatregelen zijn echter hard nodig'', twitterde hij.

Oppositiepartij CDA spreekt van een zeer teleurstellende brief. ''Enerzijds worden de antidemocratische gevaren, haat zaaien en onverdraagzaamheid vanuit salafistische organisaties door het kabinet meermaals benadrukt, maar doet het kabinet vervolgens niks'', meent Pieter Heerma.

NIDA

''De Tweede Kamer is bang dat salafisten een gevaar vormen voor onze vrijheden", zegt de Rotterdamse islamitische politieke partij NIDA in een reactie. "Ondertussen is het de Tweede Kamer zelf die moet uitkijken dat ze grondrechten niet eigenhandig de das omdoet.”

"Het salafisme is divers en kent varianten die nog burgerlijker zijn dan u en ik", zegt politiek leider Nourdin El Ouali. "Het salafisme is een orthodoxe stroming binnen de islam, vergelijkbaar met gezindten in onze Biblebelt. Dat mag in Nederland. Sterker nog, dat maakt Nederland. In Nederland verbieden we geen groepen, maar rekenen we af met daden van individuen, zo onderschrijft ook de minister."

Lees meer over:
Tip de redactie