Met ingang van 1 augustus kunnen mbo'ers binnen hun opleiding kiezen uit meer dan vierhonderd keuzedelen. De kans op een baan moet zo groter worden.

Het is de bedoeling dat het onderwijs op deze manier beter wordt afgestemd op ontwikkelingen in de regio waar de mbo'er op school zit, zo heeft minister van Onderwijs Jet Bussemaker maandag bekend gemaakt.  

''In een regio als Groningen ontwikkelt de arbeidsmarkt zich tenslotte anders dan in Utrecht. Ik wil scholen de kans geven om sneller in te spelen op actuele arbeidsmarktontwikkelingen, zoals 3D-printing, robotisering of de groeiende technologie in de zorg'', aldus Bussemaker.

''Op die manier leiden we onze mbo'ers met de meest actuele kennis en vaardigheden op. Niet alleen vergroten we hun kans op werk, ook komen ze beter beslagen ten ijs op hun werkplek van morgen", zo laat de minister weten. 

Meerwaarde diploma

De studenten zijn in de nieuwe situatie ongeveer vijftien procent van hun lesuren bezig met de nieuwe keuzeonderdelen. Met vermelding op het diploma krijgen keuzedelen een formele status en vormen ze een belangrijke meerwaarde op het diploma, zegt Bussemaker.

De meeste keuzedelen zullen door de eigen docenten van de mbo-opleiding gegeven worden. Voor hele specifieke vakken worden deskundigen uit de praktijk ingezet.

Voorbeelden van nieuwe vakken zijn 'Aardbevingsbestendig bouwen', 'zorginnovaties' en '3D-produceren'.