Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) is geschrokken van een enquête onder spoorpersoneel over geweld op het spoor en roept daarom iedereen op incidenten te melden.

Een woordvoerder van het ministerie bevestigt vrijdag haar uitlatingen in het AD.

Uit de enquête van vakbond VVMC en de krant blijkt dat veel conducteurs en machinisten vaak te maken krijgen met geweld en de maatregelen die zijn genomen tot nu toe onvoldoende vinden.

Volgens de peiling zou twee derde van het spoorpersoneel afgelopen jaar één tot tien keer geweld op het spoor te hebben meegemaakt. 10 procent heeft zelfs meer dan twintig keer last gehad van scheldpartijen, berovingen of geweld.

Meer dan de helft van het personeel zou bovendien incidenten niet melden, omdat er geen vertrouwen is dat er iets met de meldingen wordt gedaan.

Dijksma: "Ik schrik hier ontzettend van. Als we zien dat het gevoel van onveiligheid bij machinisten en conducteurs steeds erger wordt én dat ze agressie zelfs niet meer melden, dan is het voor mij heel belangrijk om nu een oproep te doen. Ik wil zeggen: mensen, meld incidenten wél."

10 miljoen

Vorige week maakte Dijksma nog bekend 10 miljoen euro extra uit te trekken voor de veiligheid van het spoorpersoneel, onder andere om op risicotreinen met meerdere conducteurs te kunnen werken.

Het personeel ziet graag dat er vaker met meerdere conducteurs op trajecten wordt gewerkt en dat de spoorwegpolitie terugkeert.

Ook zou er gekeken moeten worden naar zwaardere straffen voor de daders, het sluiten van de OV-poortjes en het uitrusten van conducteurs met bijvoorbeeld pepperspray.

Dijksma stelt dat ze het wel van belang vindt te kijken naar effectiviteit van de maatregelen.

Pepperspray

Ook VVD-Kamerlid Betty de Boer is geschrokken van de enquête. "Een proef met pepperspray omarmen we en we sluiten ons aan bij het pleidooi voor strenger straffen en het eerder opleggen van een stationsverbod", aldus De Boer tegen NU.nl.

"Dubbele bemensing op risicovolle trajecten en in de avond moeten we zo snel mogelijk invoeren. Dat is een heel terechte eis en daar is veel te lang mee gewacht."

Haar PvdA-coalitiegenoot Duco Hoogland ziet niets in pepperspray. "Er is een maand geleden onderzocht of een wapenstok of pepperspray zouden helpen, maar dat bleek geen oplossing. Wel moet de pakkans omhoog van de daders omhoog."

"De uitkomsten van de enquête bevestigen het beeld wat ik kreeg uit gesprekken met conducteurs. Ze doen hun werk met plezier maar staan wel onder druk van een agressieve omgeving."

PVV-Kamerlid Barry Madlener laat weten de eisen van het personeel te ondersteunen.