Cameron zegt te gaan 'vechten voor Groot-Brittannië'

De Britse premier David Cameron is aangekomen in Brussel om ''te vechten voor Groot-Brittannië''. 

Tijdens de top van regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie donderdag en vrijdag is het belangrijkste onderwerp een nieuwe overeenkomst uit te onderhandelen over het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië.

''We hebben belangrijk werk te doen vandaag en morgen'', zei Cameron voorafgaand aan de top. Hij verwacht moeilijke gesprekken, maar met ''hard werk en goede wil'' is het mogelijk. ''Het belangrijkste is dat we dit goed doen, dan dat we iets in de haast doen'', zei hij.

Komt er een goede deal, dan zal hij het nemen. Cameron waarschuwde ook door te zeggen dat als de deal niet tegemoet komt aan de wensen van het land hij de deal niet zal nemen. Cameron wil onder meer dat het moeilijker wordt voor andere EU-burgers om een beroep te doen op het Britse socialezekerheidssysteem.

De nieuwe overeenkomst moet een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU, Brexit genaamd, vermijden. Cameron zal bij een deal vóór EU-lidmaatschap pleiten tijdens een later dit jaar te houden referendum.

Overwinning

Een overeenkomst over nieuwe voorwaarden van het Britse lidmaatschap van de Europese Unie zal niet alleen een overwinning zijn voor dat land, maar voor alle 28 landen van de EU. Dat zei premier Mark Rutte donderdag voor aanvang van de Europese top

''Ik zie een deal als een verbetering voor de hele unie'', zei Rutte. Bijna alle zaken waarover gesproken wordt en waar mogelijk overeenstemming over wordt bereikt, zullen gaan gelden voor alle 28 EU-landen en niet alleen voor Groot-Brittannië, stelde Rutte.

Dichtbij

De premier denkt dat het mogelijk is tijdens de top overeenstemming te bereiken. ''We zijn best dichtbij en er is veel vooruitgang geboekt. Ik hoop dat we eruit gaan komen'', zei Rutte.

Wel zijn er wel nog openstaande onderwerpen zoals de relatie tussen de eurozone en de niet-eurolanden, maar ook over de uitsluiting van EU-burgers van het Britse socialezekerheidssysteem, zei Rutte.

Tip de redactie