Het moet weer mogelijk worden om in het hbo een opleiding te volgen tot islamitische geestelijke.

Dat wil minister Jet Bussemaker (Onderwijs), zo bevestigt haar woordvoerder donderdag naar aanleiding van berichtgeving in Trouw.

Bussemaker heeft de hogescholen Inholland en Windesheim en de Vrije Universiteit verzocht om de mogelijkheden te onderzoeken.

Wat haar betreft hoeft de opleiding geen vierjarige hbo-studie te zijn, maar kan dit bijvoorbeeld ook via een minor islamitische theologie in combinatie met een opleiding pedagogiek.

"Dan kun je pedagogiek studeren en daarbinnen een imam-traject volgen. Of andersom: islamitische theologie met daarin een minor op een ander vakgebied", aldus Bussemaker.

Geen succes

Eerdere vergelijkbare opleidingen bleken geen succes. Slechts één afgestudeerde zou aan het werk zijn gegaan als imam.

Volgens de minister is er echter, naast de wo-opleidingen, alsnog ook behoefte aan een hbo-opleiding tot islamitisch geestelijke. Bussemaker hoopt dat goede imams kunnen helpen in de strijd tegen radicalisering en het verbeteren van de integratie van moslimjongeren.

De huidige imams leggen volgens haar nu vaak het accent op de theologie. "Terwijl die jongeren ook iemand zoeken die hen moreel de weg kan wijzen. Iemand die grenzen trekt", aldus de minister.