Streekvervoerders krijgen geen extra geld voor verbetering veiligheid

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) gaat geen extra geld vrijmaken voor verbetering van de veiligheid in het streekvervoer, omdat de regionale overheden daarover gaan. Dat zei ze woensdag in de Tweede Kamer.

Vorige week liet ze weten eenmalig 10 miljoen euro extra uit te trekken om agressie in de trein te verminderen. De vijf streekvervoerders verklaarden daarop een deel van dat bedrag te willen.

Connexxion-directeur Juul van Hout klaagde tegen BNR dat bijna al het geld naar de NS gaat, terwijl de streekvervoerders ook kampen met geweldsincidenten.

Maar volgens de bewindsvrouw profiteren andere vervoerders dan de NS ook van haar investering. Bijvoorbeeld doordat er camera's komen te hangen op stations waar zij ook actief zijn.

Gebaar

Dijksma hoopt dat de regionale overheden "eenzelfde gebaar" gaan maken als zij heeft gedaan. Dijksma sluit contracten met de NS, de provincies doen dit met de streekvervoerders.

De streekvervoerders hebben in een brief aan de bel getrokken bij Dijksma. "We worden in minimaal gelijke mate of erger geconfronteerd met zware incidenten op het gebied van sociale onveiligheid, terwijl het aantal toezichthouders zowel in absolute als in procentuele zin aanzienlijk geringer is", schrijven ze.

Lees meer over:
Tip de redactie