Sinds Nederland voorzitter is van de Europese Unie draagt premier Mark Rutte in het vluchtelingendebat tegengestelde boodschappen uit en daar moet het wat CDA-leider Sybrand Buma betreft mee afgelopen zijn. 

"Rutte moet het Nederlands belang dienen en niet met twee duimen omhoog door Europa reizen om de Grieken en de Turken te vriend te houden", zegt Buma in een interview met NU.nl.

De CDA-leider ergert zich in toenemende mate aan de dubbele boodschappen die de premier steeds weer uitdraagt.

Vorige week debatteerde de Tweede Kamer over de asielproblematiek en kreeg de premier de nodige kritiek over zijn "gegoochel" met de instroomcijfers. 

Buma: "Hij is het jaar begonnen met de mededeling dat binnen zes tot acht weken er een significante daling van het aantal vluchtelingen richting nul te zien zal zijn. Vorige week zei hij in een debat dat het aantal inmiddels terug is naar enkele honderden per dag en nog tijdens dat debat bleken die cijfers niet kloppen. Vervolgens zegt hij vrijdag op tv: ‘Ja, dat had je zo niet moeten opvatten. Ik bedoelde niet richting nul.’”

Beloftes

Volgens Buma past dat in een patroon van verkiezingsbeloftes van de premier. "Dan heb ik het over zijn 1000 euro voor de burger, geen derde steunpakket voor Griekenland of zijn belofte uit 2006 dat Turkije nooit zal toetreden tot de EU. Voor Rutte is regeren een permanente verkiezingscampagne geworden."

Ook in de vluchtelingendiscussie geeft de premier, volgens de CDA-leider, een onrealistische voorstelling van de problematiek door te stellen dat de toestroom binnen zes tot acht weken naar nul zal gaan. 

Buma: "Wees dan eerlijk over de instroomcijfers zodat we ons daar op kunnen voorbereiden en noodopvangvoorzieningen niet nodig zijn. Gemeenten en inwoners weten dan waar ze aan toe zijn."

Video: Asielprocedure in Nederland

In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland
In 60 seconden: Asielprocedure in Nederland

Animatie: In60seconds

Grieken en Turken

Volgens Buma kan de instroom alleen maar controleerbaar worden als Griekenland echt werk gaat maken van de controle van buitengrenzen en eindelijk haar afspraken nakomt als het gaat om het opzetten van de zogenoemde hotspots en fatsoenlijke vluchtelingenkampen. 

Daarnaast moet ook Turkije zich aan de afspraken houden en ervoor zorgen dat er geen asielzoekers de oversteek vanuit Turkije naar Europa maken.

Europese top

Donderdag komen de Europese regeringsleiders in Brussel voor de  Europese top waar het vluchtelingenprobleem hoog op de agenda staat. De Tweede Kamer debatteert woensdag met premier Rutte over de Nederlandse inzet.

Wat de CDA-leider betreft laat Rutte de pet van het EU-voorzitterschap dit keer thuis en dient hij het belang van Nederland. Dat is volgens Buma dat de Grieken zich aan de afspraken gaan houden en anders tijdelijk uit de Schengenzone worden gezet. Voor Turkije geldt dat van toetredingsgesprekken of visumliberalisaties geen sprake kan zijn.

Lees hier het hele interview.