Geen garantie steun EU-parlement bij Brits akkoord

Het Europees Parlement kan niet op voorhand een garantie afgeven dat het een deal om Groot-Brittannië te houden in de Europese Unie zal steunen.

De parlementariërs zullen er echter alles aan doen om het proces rond de wetgeving snel op te pakken, zegt de voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz dinsdag na een gesprek met de Britse premier David Cameron.

De Britse premier sprak met Schulz en met enkele leiders van politieke groepen in het Europees Parlement. Donderdag en vrijdag zijn de regeringsleiders en staatshoofden van de EU in Brussel om onder meer afspraken te maken over het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië.

Komt daar een akkoord uit, dan is het eerst aan de Britse bevolking om vóór het EU-lidmaatschap te stemmen, anders gaan de afspraken niet door. Pas na een ja-stem begint het proces van de aanpassing van Europese wetgeving en daar heeft het Europees Parlement een stem in.

"Geen regering kan naar het parlement komen en zeggen: dit is ons voorstel, nu moet jij een garantie geven over het resultaat. Dat is niet mogelijk in een democratie", zegt Schulz.

Video: Cameron spreekt met Schulz in het Europees Parlement

Verhofstadt

Guy Verhofstadt, leider van de liberale fractie in het Europees Parlement, had het over een "goed gesprek''. Volgens hem is het uitgangspunt van het Parlement dat Groot-Brittannië in de unie blijft. "Dat is in het belang van het land en van de unie." Ook hij kon niet vooruitlopen op hoe het wetgevingsproces gaat lopen.

Cameron heeft dinsdag ook nog een gesprek met de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker.

Lees meer over:
Tip de redactie