Koenders maant Grieken tot actie na bezoek vluchtelingenkamp

Minister Bert Koenders (Buitenlandse zaken) bezocht zondag twee opvangkampen voor vluchtelingen langs de Grieks-Macedonische grens. De minister wil de Macedoniërs en de Grieken een hart onder de riem steken, maar er zijn ook strenge woorden.

"Ik denk dat de Grieken meer moeten doen", zei Koenders zondag tegenover NU.nl. Help ons jullie te helpen, was zijn boodschap aan de Griekse premier Alexis Tsipras die hij zondagavond in Athene sprak.

Via Turkije wagen vluchtelingen en migranten de oversteek over zee op zoek naar de Griekse kust. Via de zogeheten Balkanroute proberen zij vervolgens via Macedonië en de Oost-Europese lidstaten Duitsland te bereiken.

Deze week kondigden Oost-Europese landen aan de Macedoniërs, die geen lid zijn van de EU, te helpen met de controle van de grenzen. De vluchtelingen die in de meeste gevallen op doorreis zijn, passeren onder andere Servië, Kroatië, Albanië, Hongarije, Slowakije en Oostenrijk voordat zij aankomen op plaats van bestemming. In de meeste gevallen is dat Duitsland.

Hekwerken

De landen die op de Balkanroute liggen kunnen de honderdduizenden migranten die het afgelopen jaar zijn gepasseerd niet meer aan. De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastiaan Kurz waarschuwde eerder deze week nog dat de grenzen mogelijk op slot gaan.

Slovenië en Kroatië stuurden al politieagenten naar Macedonië die moeten helpen om de grens te sluiten. Oostenrijk wil zelfs militairen sturen als dat nodig is. Onder andere hekwerken moeten ervoor zorgen dat de vluchtelingen gereguleerd over de route hun reis kunnen vervolgen.

Deze realiteit toont dat het herverdelingssysteem waar de vluchtelingen in Griekenland worden geregistreerd en vervolgens via een verdeelsleutel over de EU-lidstaten worden verspreid, in de praktijk een papieren werkelijkheid is. 

Feit is dat Griekenland de migranten die aankomen niet registreert en ze laat doorreizen. De Grieken kunnen de enorme toestroom gewoonweg niet aan. Vorige maand alleen al melden zich 60.000 asielzoekers.

Verzamelplekken

Via verzamelplekken in Griekenland, zogenoemde hotspots, zouden de vluchtelingen geregistreerd en verdeeld moeten worden, maar Koenders ziet er nog weinig van terug. Wat de minister betreft moeten de Grieken aan het werk en niet schromen om hulp in te schakelen zodat er meer migranten kunnen worden opgevangen. 

Deze week zette de EU de Grieken verder onder druk. In een poging de toestroom van vluchtelingen een halt toe te roepen, heeft Griekenland drie maanden de tijd gekregen om de controle van de Europese buitengrenzen op orde te brengen.

Als de Grieken de grenscontroles niet weten te verscherpen, dan dreigt het land twee jaar uit de Schengen gezet te worden. "Ook de Grieken hebben verantwoordelijkheden binnen Schengen", zei Koenders.

Vooruitgang

Aan de kant van de Macedonische grens ziet Koenders vooruitgang in de opvang en registratie van de vluchtelingen. "Macedonië doet dat op een manier waarop het veel beter geregeld is dan een aantal weken geleden. Het hoort erbij dat je mensen screent die wel en niet door mogen."

Alleen Syriërs, Afghanen en Irakezen mogen hun reis vanuit Macedonië vervolgen. De rest wordt geweigerd en verdwijnt in de anonimiteit of probeert een zwakke plek in de grensbewaking te vinden.

De vluchtelingen die hun reis mogen vervolgen gaan vervolgens per trein direct naar de Servische grens van waar zij hun route over de Balkan via Oostenrijk naar Duitsland, Nederland en de Scandinavische landen vervolgen.

Opstapelen

Ondertussen blijft het aantal initiatieven om de migratiecrisis een halt toe te roepen zich opstapelen, terwijl er voorlopig nog geen einde lijkt te komen aan de conflicten in Syrië en Irak. 

De EU ziet opvang in Turkije met een gereguleerde migratie als een oplossing en ook de NAVO bemoeit zich nu met de crisis. Het bondgenootschap kondigde donderdag aan marineschepen in te zetten om te patrouilleren op de Egeïsche Zee tussen Turkije en Griekenland.

Desalniettemin blijft Koenders voorzichtig positief en ziet hij voor Nederland als voorzitter van de EU een taak weggelegd de verschillende plannen de bij elkaar te brengen "Het is begrijpelijk dat mensen pessimistisch zijn als je kijkt naar het grote aantal initiatieven dat bij elkaar moet komen."

Samenwerking is volgens Koenders de sleutel. "Iedereen ziet ook wel dat als je het allemaal apart gaat doen dat in the end niet effectief zal zijn."

Volgende week tijdens de EU-top zal blijken of er gehoor wordt gegeven aan de oproep van Nederland, dat sinds 1 januari een half jaar voorzitter van de EU is. "Het is nu tijd voor samenwerking in Europa."

Lees meer over:
Tip de redactie