
Koenders en Kerry overleggen over Syrië-bestand
Kerry verwelkomde Koenders tot de Internationale Steungroep voor Syrië (ISSG), een select gezelschap van landen zoals de Verenigde Staten, Rusland, Saudi-Arabië, Iran, Turkije, maar ook internationale organisaties als de Verenigde Naties, de Europese Unie en Arabische Liga.
Koenders sprak ook met de speciale VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura over de uitvoering van het akkoord.
Vrijdag maakte Koenders bekend dat Nederland binnenkort toetreedt tot de groep van in totaal zeventien landen die gezamenlijk tot een oplossing voor de Syrische burgeroorlog proberen te komen.
Wapenstilstand
Donderdag bereikte de ISSG een staakt-het-vuren dat moet gelden voor alle strijdende partijen in Syrië, met uitzondering van terreurorganisaties zoals IS en al-Nusra. Ook werd afgesproken om de humanitaire hulp zo snel mogelijk op gang te brengen voor de gebieden en plekken die door het conflict zijn afgesloten van de buitenwereld.
"De vredesgesprekken in Genève eind deze maand zijn allesbepalend voor een succesvolle oplossing", zei Koenders na afloop. De verkennende gesprekken voor het vredesoverleg liepen begin deze maand nog vast. Oppositiepartijen eisten dat de Russische bombardementen op de rebellen, waarbij burgerdoelen niet worden ontzien, onmiddelijk zouden stoppen.
Koenders: "Het offensief van het Assad-regime en de Russen op Aleppo heeft geleid tot enorme aantallen burgerslachtoffers en het voorlopige einde van de vredesbesprekingen.
Video: Koenders en Kerry schudden elkaar de hand na overleg
Russen
De ISSG komt komende woensdag weer bij elkaar met dit keer ook Nederland aan tafel. Volgens Koenders is de rol van de Russen de komende tijd cruciaal. Met Kerry sprak de bewindsman af om de diplomatieke inspanningen op te voeren om Moskou tot een contructievere rol in het conflict te bewegen.
Of alle partijen zich ook aan het bestand zullen houden is nog maar zeer de vraag. Koenders toonde zich vrijdag al sceptisch, en de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, sprak op de conferentie weinig hoopvolle woorden: de kans dat het staakt-het-vuren gerespecteerd wordt schat hij op 49 procent.
Kerry sprak van "beloftes op papier" waarvan eerst moet blijken of zij over een week, wanneer het bestand ingaat, worden nagekomen.