De PvdA wil dat een nieuw kabinet in de komende jaren tien miljard euro investeert in onderwijs. Het geld moet worden besteed aan meer loon voor docenten, maar ook aan een betere ontslagregeling voor leraren die weg willen.

Dat gaat Diederik Samsom zaterdag zeggen in zijn toespraak tijdens het PvdA-congres in Amersfoort.

In dagblad Trouw zet hij zijn plannen vast uiteen. "Ik wil leraren twee keer zo goed opleiden, twee keer zo veel betalen en ook twee keer zo snel afscheid van ze kunnen nemen als het echt niet gaat", aldus de PvdA-leider.

De partij, die nu samen met de VVD in het kabinet zit, staat er in de peilingen slechter voor dan ooit. Toch gelooft Samsom in een nieuwe regeerperiode. Hij denkt dat hij de kiezers het komende jaar duidelijk kan maken waar de PvdA voor staat en wat de partij de afgelopen drie jaar heeft bereikt.

Bizarre ambitie

"Ik ben gegrepen door het verhaal van Eric van 't Zelfde, directeur van de Hugo de Grootschool in Rotterdam", zegt Samsom in Trouw. "Die kwam in 2009 op een school werken waar de helft van de kinderen zakte. Hij besloot: 'Ik ga hier de beste school van Nederland van maken'. Een bizarre ambitie, maar inmiddels heeft hij die waargemaakt. Hij heeft van de 42 leraren er 34 ontslagen, nam 34 nieuwe aan."

Voor onderwijs heeft Samsom een langetermijnvisie, legt hij uit. "Het gaat niet in één kabinetsperiode. Misschien duurt het vijftien jaar. Maar mijn doel is dat onderwijs een van de belangrijkste investeringen wordt die de overheid doet. Ik wil 10 miljard meer." De begroting van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap is dit jaar 34 miljard euro.

VVD

Vanuit de VVD reageerde kamerlid Pieter Duisenberg op de plannen van Samsom: "Het is een voorspelbaar pleidooi voor meer geld, maar ik ben blij dat PvdA nu VVD onderwijsagenda omarmt: leraren belonen voor prestaties en kwaliteit en slechte leraren ontslaan."

"Daar hoeven we wat de VVD betreft niet tot na de verkiezingen mee te wachten", aldus Duisenberg.

Tegengeluid

Of Samsom de PvdA weer gaat leiden bij de komende Tweede Kamerverkiezingen, is nog onzeker. Veel partijprominenten hebben gezegd hem te steunen, maar er zijn ook tegengeluiden.

Zo stelde Kamerlid Jacques Monasch zaterdag in een interview meer te voelen voor Ahmed Aboutaleb of Eberhard van der Laan.