Koenders sceptisch over tijdelijke wapenstilstand in Syrië

De tijdelijke wapenstilstand in Syrië, waar de VS en Rusland het over eens zijn geworden, is wat minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) betreft "een pril begin". Hij constateert dat er op korte termijn niets zal veranderen voor de Syriërs.

"Het biedt een sprankje hoop, maar ik kijk er vrij realistisch naar. Het is goed dat de betrokken partijen er gisteravond zijn uitgekomen, maar daar hebben de mensen nu nog weinig aan", zegt Koenders vrijdag voor aanvang van de jaarlijkse Veiligheidsconferentie in München tegen NU.nl. 

Leden van de International Syria Support Group, onder wie de VS, Rusland, Iran, Saudi-Arabië en de VN, zijn in de Duitse stad bijeen om het vredesproces een nieuwe impuls te geven. Eerder deze maand liepen de verkennende vredesgesprekken in Genève vast.

Oppositiepartijen eisten dat de Russische bombardementen op de rebellen, waarbij burgerdoelen niet worden ontzien, zouden stoppen.

Video: Koenders sceptisch over Syrië

Terreinwinst

Door de recente bommenregen van de Russische luchtmacht op de door het Westen gesteunde gematigde rebellen, boekt het regeringsleger van de Syrische president Bashar al-Assad steeds meer terreinwinst in het westen van het land.

Op papier is er nu een staakt-het-vuren dat over een week moet ingaan, maar volgens Koenders moet eerst blijken of de Russen daadwerkelijk de gevechtsvliegtuigen aan de grond houden.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, waarschuwde dat het moeilijk zal worden om het geweld in Syrië een halt toe te roepen. Zijn Amerikaanse bondgenoot John Kerry sprak van beloftes op papier. 

Omsingeling

Ondertussen gaat de strijd in Syrië door en blijven Russische gevechtsvliegtuigen bommen gooien. Ook de situatie in Aleppo is onveranderd, één van e Syrische steden die belegerd wordt.

Met behulp van de Russische bombardementen is het leger van Assad de afgelopen week begonnen met de omsingeling van Aleppo, met als gevolg dat tienduizenden mensen de kapotgeschoten stad ontvluchten en zich massaal melden aan de Turkse-Syrische grens.

Humanitaire hulp

Wat Koenders betreft moet ook het andere deel van de afspraak, het op gang brengen van de humanitaire hulp in de belegerde gebieden, zo snel mogelijk worden nagekomen.

Koenders: "We hebben contact gezocht met De Mistura [de speciale Syrië-gezant van de VN, red.] om te kijken of het mogelijk is om die humanitaire toegang te regelen."

De bedoeling is dat die hulp deze week op gang komt. "Er is nog een lange weg te gaan. Een zwaluw maakt nog geen zomer", aldus Koenders, die later op de dag nog zal spreken met Lavrov en de de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Zarif. Zaterdag staat een ontmoeting met Kerry en De Mistura op het programma.

Het staakt-het-vuren geldt niet voor aanvallen op jihadistische groeperingen als Islamitische Staat (IS) en Al-Nusra. De Nederlandse F16's die binnenkort ook in Syrië zullen bombarderen, nemen daar IS-doelen onder vuur. De wapenstilstand zal geen gevolgen hebben voor de Nederlandse inzet in de strijd tegen IS.

Lees meer over:
Tip de redactie