De Katwijkse PvdA-voorzitter Willem den Hertog stapt op. Hij doet dit nadat commotie was ontstaan over een doodsverwensing aan PVV-leider Geert Wilders die hij op Twitter had gezet.

Hij postte eerder deze week berichten op de sociale media waarin hij wenste dat PVV-leider Geert Wilders zou overlijden. De PvdA heeft "met afschuw kennis genomen van de uitlatingen" en het vertrouwen in Den Hertog opgezegd.

Den Hertog schreef dat hij hoopt dat "Wilders sterft aan een hartaanval in bed (al dan niet tussen de benen van een links kamerlid)". Op dit bericht volgde nog een tweet: "Maar als er dan toch een kogel aan te pas komt, dan groot genoeg om er 'Van het dankbare Nederlandse volk' op te graveren."

Donderdagmiddag hield de lokale partijafdeling spoedberaad. "Ook al heeft de heer Den Hertog deze uitlatingen niet gedaan als voorzitter van de PvdA Katwijk, zijn positie is hiermee onhoudbaar geworden", aldus het bestuur in een verklaring.

Video: PvdA-voorzitter wenst Wilders dood

PvdA-voorzitter Katwijk wenst Wilders dood
PvdA-voorzitter Katwijk wenst Wilders dood

Kogel van links

Den Hertog verwijst met zijn tweet over de kogel naar de uitspraak van Wilders deze week dat áls er een kogel komt, deze van links komt "met de letters PvdA op de zijkant" geschreven. Wilders zei dat naar aanleiding van uitspraken van PvdA-voorzitter Hans Spekman dat de PVV'er een gevaar voor de democratie en rechtsstaat zou zijn.

Den Hertog zei donderdag tegen Omroep West dat het niet in hem was opgekomen om de tweets te verwijderen, maar kort daarna laat hij toch op zijn eigen account weten:

"Er is commotie ontstaan over door mij verzonden tweets over Wilders. Die tweets had ik gezien de reacties niet moeten versturen."

Gesprek

PvdA-leider Diederik Samsom zegt tegen Radio EenVandaag dat Spekman donderdagmiddag in gesprek is gegaan met Den Hertog over de tweets. Spekman noemt de tweets van Den Hertog afschuwelijk. "Ze zijn misplaatst en fout. Hier nemen wij afstand van. Wij voeren het debat op inhoud."

Wilders noemt de tweets in een reactie "schokkend". "Misschien dat PvdA-voorzitter Spekman nu begrijpt wat ik bedoelde."