De wet tegen kraken moet worden aangescherpt om pandeigenaren beter te beschermen tegen krakers, vindt de VVD.

Volgens Kamerlid Roald van der Linde is de Wet kraken en leegstand te ingewikkeld, waardoor er nog altijd moeilijk tegen kraken kan worden opgetreden, zegt hij woensdag tegen NU.nl.

"Kraken zou altijd een misdrijf moeten zijn. Je blijft gewoon van andermans spullen af, en dat geldt dus ook voor een huis of kantoor", stelt de VVD'er.

"De Wet kraken en leegstand was al een stap vooruit, maar er zitten nog allerlei voorwaarden in voor de eigenaar, zoals een maximale leegstandsduur. Door die mitsen en maren gebeurt het dat de politie gewoon staat toe te kijken terwijl arbeidsmigranten een deur openbreken."

Evaluatie

Eerder deze maand publiceerde minister Ard van der Steur (Justitie) een evaluatie van de vijf jaar geleden ingevoerde strengere anti-kraakwet. 

In deze strengere wet werd het mogelijk krakers strafrechtelijk te vervolgen. In de periode 2010 tot en met 2014 is volgens de evaluatie 213 keer aangifte gedaan van een kraakincident en zijn er 529 verdachten geweest. 

Van de 277 verdachten waarbij de rechter een beslissing nam, kreeg driekwart een straf, waarvan 37 personen een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Leegstand

Ook kregen gemeenten de mogelijkheid om via een leegstandsverordening pandeigenaren aan te sporen wat te doen aan de leegstand.

Nu blijkt echter dat er weliswaar vervolging plaatsvindt, maar dat gemeenten nauwelijks werk maken van leegstandsbeleid. "Uit de evaluatie blijkt dat leegstandbeleid en kraakbeleid (...) niet integraal door gemeenten worden opgepakt", schreef de minister eerder deze maand aan de Kamer.

Volgens Van de Linde is het prima dat er maatregelen in de wet zijn opgenomen om leegstand tegen te gaan, maar zou dit los moeten staan van het verbod op kraken. Hij wil zijn voorstel om de wet aan te scherpen binnenkort bespreken tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Versoepelen

SP-Kamerlid Farshad Bashir vindt juist dat de wet moet worden versoepeld. "Bij het instellen van de wet was al duidelijk dat de wet eigenlijk bedoeld was om kraken onmogelijk te maken en niet zo zeer om leegstand te voorkomen, ook al werd de indruk gewekt dat dat laatste het geval was", aldus de SP'er.

"Nu is bewezen dat de wet leegstand niet oplost. In de tussentijd is de woningnood gegroeid en de indieners van de wet, VVD en CDA, doen er niets aan om dat te verhelpen. Wanneer er gespeculeerd wordt met vastgoed terwijl er woningnood is, zou kraken weer mogelijk moeten zijn als een pand een jaar leeg staat."