De Kinderombudsman moet onafhankelijk worden van de Nationale Ombudsman. Dat vinden tachtig kinderrechtenorganisaties. Defence for Children gaat namens de groep woensdag in gesprek met ombudsman Reinier van Zutphen.

De organisaties vinden dat de Kinderombudsman te weinig ruimte krijgt om los te opereren van de Nationale Ombudsman, meldt de NOS. De Kinderombudsman wordt bijvoorbeeld gekozen door de Nationale Ombudsman.

Aanleiding voor de oproep van de kinderrechtenorganisaties is de beslissing van Van Zutphen om de termijn van Kinderombudsman Marc Dullaert na vijf jaar niet te verlengen. Daar is veel kritiek op.

De Nationale Ombudsman gaf geen heldere reden voor het vertrek van Dullaert. Ook wees Van Zutphen het aanbod van Dullaert af om tijdelijk aan te blijven tot er een nieuwe Kinderombudsman is.

Volgens de kinderrechtenorganisaties bewijst de ophef dat de onafhankelijkheid van de Kinderombudsman in het geding is. Ruim 40.000 mensen hebben hun steun betuigd aan Dullaert.

De jongerenorganisaties van onder meer CDA, D66, PvdA en GroenLinks hebben zich aangesloten bij het protest van de kinderrechtenorganisaties. Dullaert moet per 1 april vertrekken.