Er moet een legale en veilige route naar Europa komen voor vluchtelingen, om te beginnen voor een klein half miljoen. Dat heeft GroenLinks-leider Jesse Klaver dinsdag gezegd op een bijeenkomst in Utrecht. 

Klaver wil voorkomen dat vluchtelingen zich nog langer genoodzaakt voelen in levensgevaarlijke bootjes te stappen. Intussen kan Europa zich georganiseerder voorbereiden op hun komst.

Hij wil dit regelen via een reeds bestaand opvangprogramma van de internationale vluchtelingenorganisatie UNHCR. Die registreert, identificeert en selecteert vluchtelingen die vervolgens legaal een veilige plek kunnen krijgen. Dat programma moet fors worden uitgebreid.

"We moeten ervan uitgaan dat komend jaar weer een miljoen vluchtelingen Europa binnen komen", aldus Klaver. Hij wil de route beginnen voor de 460.000 vluchtelingen waar de UNHCR nu al een permanente plek voor zoekt.

Opvang in regio

Klaver wil ook meer geld voor opvang van vluchtelingen in de eigen regio. "De Verenigde Naties hebben om 9 miljard gevraagd, vorig weekend is in Londen slechts 7 miljard beloofd. En de geschiedenis leert dat een deel van de beloften niet daadwerkelijk betaald wordt."

Klaver sprak verder zijn steun uit voor het voorstel van de Europese Commissie om vluchtelingen binnen Europa structureel eerlijk in Europa te verdelen en sancties op te leggen aan weigerachtige lidstaten. Hij wil verder financiële en personele hulp voor Griekenland om selectie voor herverdeling binnen Europa doelmatig te organiseren.

Tenslotte wil hij dat vluchtelingen meteen gaan werken aan hun integratie: "Dat betekent direct de mogelijkheid om te werken en onderwijs te volgen."