Justitieminister Ard van der Steur is bereid te onderzoeken of een verbod mogelijk en wenselijk is van de zogeheten politieverklikker. Target bleu eye is een apparaatje dat aangeeft of de politie of andere hulpdiensten in de buurt zijn. 

Criminelen kunnen dat gebruiken en daar op inspelen.

Van der Steur is overigens niet zo enthousiast over een verbod, blijkt dinsdag uit een brief aan de Tweede Kamer. Een verbod zal volgens hem weinig uitmaken, omdat mensen met kwade bedoelingen de apparatuur toch zullen blijven gebruiken. De verklikker is namelijk gewoon in het buitenland te kopen.

Het apparaat is ook moeilijk op te sporen, omdat het geen signalen uitzendt. Daarom is een verbod moeilijk te handhaven.

Opsporing

Volgen de minister heeft de verklikker bovendien weinig effect op de opsporing. De politie houdt er altijd rekening mee dat criminelen deze apparatuur kunnen gebruiken. Zijn voorganger Ivo Opstelten was in 2013 ook al afhoudend over een verbod. VVD, SP en Groep Bontes/Van Klaveren dringen er op aan.

Een woordvoerder van de Nationale Politie zegt tegen NU.nl dat het gebruik van Target bleu eye inderdaad naar voren komt in sommige strafzaken, maar dat er geen duidelijk beeld is of dit vaak voorkomt. "Dat is ook moeilijk te controleren", aldus de woordvoerder. "Daarnaast geeft het apparaat aan waar hulpdiensten rijden en niet alleen waar de politie zich bevindt. We hebben geen beeld dat de politie op grote schaal wordt beperkt in zijn werk door het apparaat."

Target bleu eye is al drie jaar op de markt en heeft als doel weggebruikers te waarschuwen als er hulpdiensten in de buurt zijn. Zo weten automobilisten, ook als hulpdiensten geen zwaailichten aan hebben of sirenes aanhebben, dat ze mogelijk aan de kant moeten .