Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vicepremier Lodewijk Asscher spreekt op zijn Facebookpagina de mensen toe die hem via sociale media racistisch en beledigend benaderen.

"Ik merk dat ik dankzij jullie te vaak niet meer reageer als mensen me via sociale media benaderen. Daarom nu een antwoord - ik weet dat jullie op zoek zijn naar dialoog - daarna richt ik me weer volledig op diegenen die het echte gesprek zoeken", schrijft Asscher.

De bewindsman moet het via Twitter en Facebook vaak ontgelden. Zo wordt er verwezen naar zijn joodse komaf met toespelingen naar de Tweede Wereldoorlog en de jodenvervolging. 

"Niet alleen vind ik ASS cher heel knap gevonden, het is ook nog internationaal", schrijft Asscher met gevoel voor ironie. "Nog spitsvondiger vond ik aSScher, omdat daarin ook een subtiele verwijzing naar de beruchte Duitse SS schuilgaat. Altijd even lachen", aldus de vicepremier op Facebook. 

Hij ging niet in op doodsbedreigingen, daarvan doet hij altijd aangifte. Asscher probeert "wanneer het werk het toelaat" serieus in te gaan op mensen die op een gewone manier kritiek hebben op de politiek of op zijn persoon.

Joodse Raad

Ook worden er opmerkingen gemaakt over zijn overgrootvader Abraham Asscher, één van de voorzitters van de Joodse Raad die tijdens de Tweede Wereldoorlog samenwerkte met de Duitsers. 

Asscher: "Ik begrijp dat jullie na het ontdekken van dit delicate aspect van mijn familiegeschiedenis een verklaring hebben voor mijn politieke opvattingen."

De rol van Asschers overgrootvader en die van de Joodse Raad komt onder meer naar voren in de in 2012 uitgebrachte film Süskind.

De vicepremier geeft de mensen die hem willen beledigen en uitschelden nog een 'tip' mee. "Mag ik jullie voorzichtig aanraden voor de volgende keer dat je zo'n reactie plaatst de tweet of post eerst even aan je moeder te laten zien? Of aan je dochter, for that matter? Als zij het ook een goed idee vindt, vooral plaatsen. Blijf er niet mee rondlopen."