Honderdtwintig veteranen die in Libanon een trauma hebben opgelopen gaan een schadeclaim tegen de Nederlandse Staat indienen. 

Advocaat Vincent Dolderman, één van de vertegenwoordigers van de groep, heeft berichtgeving van de NOS hierover bevestigd aan NU.nl. De groep zal half februari een claim van 15 miljoen euro indienen bij het ministerie van Defensie.

Het zou gaan om een bedrag van 100.000 tot 125.000 euro per persoon. Dit sluit aan bij de bestaande regelingen. 

"Wij willen voorkomen dat deze mensen allemaal individueel hun gelijk voor de rechter moeten halen. Deze mensen kunnen dat niet aan. De meesten leven al dertig jaar in psychische nood. Defensie moet haar verantwoordelijkheid nemen en zo snel mogelijk met een oplossing komen." 

Zorgplicht 

In december vorig jaar oordeelde de Centrale Raad van Beroep dat Defensie de zorgplicht heeft geschonden van een militair die uitgezonden is geweest naar Libanon en daardoor een posttraumatische stressstoornis (PTSS) heeft gekregen. De Nederlandse vredesmissie in Libanon draaide van 1979 tot en met 1985. Daarbij kwamen negen militairen om het leven.

De militair is niet gewezen op de mogelijkheden om hulpverlening te ontvangen. Uit het Rapport Nazorg ex-UNIFIL-militairen van 1987 bleek al dat veel ex-Libanongangers voorlichtingsbrieven over nazorg niet hadden ontvangen. Ook bleek dat veel veteranen psychische klachten hadden ontwikkeld, maar niet in alle gevallen hulp zochten of kregen.

Nazorg

In 1998 erkende de minister van Defensie al het belang van nazorg. Toch is de militair ook daarna niet aantoonbaar nazorg aangeboden, aldus de Centrale Raad van Beroep. Pas in 2007 zijn alle Libanonveteranen alsnog benaderd over beschikbare nazorg. Daarom is Defensie aansprakelijk voor de schade.

Defensie bestudeert de uitspraak en zal in de loop van februari met een reactie komen. "We doen er alles aan om de veteranen te helpen", zegt een woordvoerder maandag. Er zijn bij het ministerie zeker 163 dossiers bekend zijn van Libanonveteranen met een PTSS.