Olie-installaties van terreurgroep Islamitische Staat (IS) in Syrië moeten worden uitgeschakeld. Dat stellen deskundigen van denktanks maandag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over de geplande Nederlandse inzet in Syrië.

De inkomstenbronnen van IS aanpakken blijft van "groot belang", zei Dick Zandee van Instituut Clingendael. De terreurgroep verdient veel door de verkoop van olie.

Voor Rob de Wijk van denktank HCSS zijn ook IS-objecten in stedelijk gebied een legitiem doelwit. Eerder bleek al dat de VVD voorstander is van deze lijn. Coalitiepartner PvdA is voorzichtiger.

Deze week debatteert de Tweede Kamer over het besluit van het kabinet om de militaire strijd tegen IS uit te breiden naar Syrië. Een meerderheid van de Kamer steunt het besluit.

De vier Nederlandse F16's, die op dit moment IS in Irak onder vuur nemen, zullen de terreurgroep ook in het oosten van Syrië bombarderen. Daar zullen onder meer de trainingscentra en aanvoerlijnen van de terreurgroep het doelwit zijn.

Humanitair oorlogsrecht 

Civiele doelen zoals banken en olie-installaties moeten worden ontzien, omdat het bombarderen van deze "burgerobjecten" in strijd is met het humanitair oorlogsrecht, stelt het kabinet.

"Alleen olieraffinaderijen die een directe bijdrage leveren aan de gewapende strijd (bijvoorbeeld door olie te leveren aan het materieel van ISIS) kunnen een legitiem militair doel vormen", schrijft het kabinet. Maar ook dan moet er rekening gehouden worden met "omvangrijke, langdurige en ernstige schade aan het milieu" bij het bombarderen van olie-installaties.

Vredesbeweging PAX keert zich tegen bombardementen van olie-installaties. Jan Gruiters van PAX is tegen het aanvallen op dit soort doelen, omdat ze chronische gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken bij de lokale bevolking. De Amerikanen gooien wel bommen op raffinaderijen van IS.

Zowel PAX als Amnesty International pleitte tijdens de hoorzitting voor openheid over burgerslachtoffers van de bombardementen van de coalitie. In antwoord op Kamervragen schreef het kabinet zaterdag dat er twee gevallen van mogelijke burgerslachtoffers als gevolg van de Nederlandse bombardementen door Defensie onderzocht worden. PAX gelooft dat de missie door meer openheid "ook aan kracht winnen."

Video: Wie zijn de IS-strijders in 60 seconden

Animatie door: In60seconds