Politicus Henk Kamp neemt na de volgende Tweede Kamerverkiezingen afscheid van de politiek. Hij keert niet terug in het parlement en wil ook geen minister meer blijven.
 

Een woordvoerder van zijn ministerie heeft zondagavond een bericht van dagblad Tubantia bevestigd. De volgende verkiezingen zijn in principe in maart 2017. 

De 63-jarige Kamp kondigde zijn politieke afscheid zelf aan tijdens een interview met publiek in zijn woonplaats Diepenheim in Twente. Kamp wil tot zijn pensioen in een rustiger tempo gaan werken, zei hij zondag in de plaatselijke talkshow Politiek in de Pol.

De politicus is inmiddels ruim dertig jaar actief in de politiek. Hij begon zijn politieke carrière als gemeenteraadslid namens de VVD in Borculo. Daarna was hij onder meer Statenlid in Overijssel en Kamerlid. Op dit moment is hij minister van Economische Zaken in het kabinet Rutte-II.

Gaswinning

De afgelopen jaren was Kamp volop in het nieuws vanwege de gaswinning en de aardbevingen in Groningen. Hij beperkte de gaswinning voor dit jaar tot 27 miljard kuub gas. Vorig jaar mocht er maximaal 30 miljard kuub uit de Groningse bodem worden gehaald.

Kamp leed in december een gevoelige nederlaag in de Eerste Kamer toen zijn plan voor de aanleg van windmolenparken op zee met de kleinst mogelijke meerderheid (38 tegen 37 senatoren) werd verworpen.