Opleidingen geven in hun studiebijsluiters een verkeerde voorstelling van zaken, waardoor een te rooskleurig beeld ontstaat van kansen op de arbeidsmarkt. Minister Jet Bussemaker (OCW) erkent dat en roept op tot aanpassing. 

"Dat is heel zorgelijk en dat moeten we direct corrigeren", zegt Bussemaker zondagavond in een uitzending van het programma De Monitor

De universitaire opleiding Psychologie is een van de studies die studenten via de studiebijlage verkeerd voorlicht. De bijsluiter meldt dat 86 procent van de afgestudeerden binnen 1,5 jaar een baan op niveau heeft, maar in werkelijkheid blijkt dat slechts het geval te zijn voor de helft van de afgestudeerden.

Volgens De Monitor hebben uitgever Studiekeuze123 en de Vereniging van Samenwerkende Universiteiten (VSNU) een verkeerde interpretatie toegepast op de schoolverlatersenquête en daardoor verkeerde cijfers aangeleverd.

Door gebruik van een verkeerde indicator zijn de cijfers niet gecorrigeerd voor werkloosheid en is er geen onderscheid gemaakt naar niveau. In de bijlage van Psychologie wordt niet gemeld dat alle banen worden meegeteld vanaf een minimum van 12 uur per week, bijvoorbeeld ook werk achter de kassa. 

In gesprek

Bussemaker zegt met universiteiten, hogescholen en studenten in gesprek te gaan over hoe de voorlichting verbeterd kan worden. 

VSNU heeft volgens De Monitor excuses aangeboden voor de foute cijfers. Het instituut zegt de baankansen in de volgende editite van de studiebijlage duidelijker weer te geven. Woordvoerder Bastiaan Verweij noemt het gebruik van een foute indicator "dom, gewoon dom".

Discrepantie

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) willen dat er een onderzoek komt naar de discrepantie. De studentenvakbonden wijzen erop dat aankomende studenten bij hun keuze voor hun studie ook kijken naar het perspectief later. ''Op het moment dat studenten verkeerde gegevens worden voorgehouden, kan dit hen duur komen te staan'', aldus het ISO.

Het probleem is dat opleidingen per student geld krijgen van de overheid, zegt de LSVb. De universiteiten en hogescholen hebben er dus baat bij om zoveel mogelijk studenten te trekken, ook al is er later geen plek voor ze op de arbeidsmarkt.