Premier Mark Rutte kan Turkije niets verwijten op de manier waarop het land omgaat met de vluchtelingencrisis.

Dat zegt Rutte vrijdag tijdens een persconferentie. "Ik kan Turkije moeilijk iets verwijten. Dat land heeft te maken met 2,2 miljoen mensen die vluchten voor oorlog en geweld", zegt Rutte.

Volgende week woensdag brengt de Turkse premier Ahmet Davutoglu een bezoek aan Rutte. De twee premiers bespreken dan de aanpak van de vluchtelingenstroom van Turkije naar Europa.

De vluchtelingenstroom blijft maar toenemen zolang er geen einde komt aan de burgeroorlog in Syrië. Deze week kwamen er beelden van duizenden mensen die bij de Turkse grens vragen om opvang. Zij hebben de Syrische stad Aleppo verlaten  vanwege de hevige gevechten.  

Aanmatigend

Rutte is het niet eens met critici die beweren dat Turkije te weinig doet om de doorstroom van vluchtelingen uit dat land naar Europa een halt toe te roepen.

Rutte: "Ik vind dat nogal aanmatigend, de Turken doen heel veel. Als je eerlijk bent, hebben wij daar als Europa geen heel grote bijdrage aan geleverd", aldus de premier.

Eind november werd er tussen de Europese Unie en Turkije een akkoord gesloten om de illegale migratie terug te dringen. Er werd 3 miljard euro in het vooruitzicht gesteld om de opvang in de regio te verbeteren, maar daar werd nog maanden over geruzied.

Woensdag stemden de Europese regeringsleiders pas definitief in met het Europese fonds.