Het beeld dat Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, intensief wordt begeleid is onjuist.

Zijn advocaat Willem Jebbink zegt in de Volkskrant dat minister Ard van der Steur (Justitie) een vals beeld geeft over de begeleiding van zijn cliënt.

''Van der Steur doet aan de Tweede Kamer voorkomen of Van der G. nauwgezet psychisch en praktisch wordt begeleid. In werkelijkheid is het niet meer dan eens in de drie weken 'hallo en aju' zeggen bij de reclassering.''

Bovendien vindt Jebbink dat de minister de privacy van zijn cliënt ernstig schendt. Van der Steur schreef dinsdag een brief aan de Tweede Kamer over het re-integratietraject van Van der Graaf.

In die brief staat onder meer dat is besloten dat Van der Graaf een psycholoog krijgt toegewezen. Jebbink: ''Dit suggereert dat mijn cliënt een psychisch probleem heeft. Inmiddels is vastgesteld dat mijn cliënt niet aan een psychische stoornis lijdt. De psychiater schreef al anderhalf jaar geleden dat voor die begeleiding geen noodzaak is en beëindigde de sessies.''

Beschermd

In een eerste reactie verwijst een woordvoerder van Van der Steur naar de brief van de minister. De bewindsman schrijft daarin dat hij van mening is dat in de brief de persoonlijke levenssfeer van Van der Graaf voldoende wordt beschermd.

Hij meldt onder meer dat het Openbaar Ministerie de inmiddels beëindigde begeleiding door de psychiater laat opvolgen door een verplicht ''begeleidingstraject" door een psycholoog. Die begeleiding is een van de voorwaarden voor de vervroegde vrijlating van Van der Graaf.

Reclassering

De reclassering begeleidt Van der Graaf bij praktische zaken die te maken hebben met zijn re-integratie, aldus Van der Steur verder.

Een gedragskundige was belast met begeleiding bij de ''sociaal-emotionele kant" van de geleidelijke terugkeer in de maatschappij. Mede op advies van de reclassering wordt onderzocht welk risico de moordenaar van Fortuyn mogelijk nog vormt.