Het besluit om niet door te gaan met Marc Dullaert als Kinderombudsman is wat ombudsman Reinier van Zutphen betreft definitief. 

Van Zutphen wijst donderdagavond in Nieuwsuur ook het aanbod van Dullaert af om in de periode dat er wordt gezocht naar een opvolger, in functie te blijven als waarnemend ombudsman.

Over de reden van het vertrek van Dullaert gaf Van Zutphen geen heldere reden. "Ik heb een jaar lang kunnen nadenken over met welke mensen ik dit werk wil gaan doen", legde hij uit. "Ik wil zorgen voor continuïteit. En na heel veel gesprekken heb ik een besluit genomen. Ik wil met een andere kinderombudsman aan de slag."

Goed functioneren

Van Zutphen stelde met klem dat de huidige Kinderombudsman goed functioneert. "Het ligt bij mijzelf", legde hij uit. "Dullaert is zeker niet ongeschikt. Hij is een bouwer die het instituut de afgelopen vijf jaar goed op de kaart heeft gezet."

De ombudsman ontkende bang te zijn dat Dullaert, die vaak in de media komt, hem publicitair in de wielen kan rijden. Ook van een "botsing van ego's" is totaal geen sprake, volgens Van Zutphen.      

Tweede Kamer 

De Nationale Ombudsman heeft de Tweede Kamer in een vertrouwelijk gesprek beloofd snel werk te maken van het opvullen van de vacature die ontstaat.

Het aanbod van Dullaert om aan te blijven na 1 april zolang er geen opvolger is, wijst Van Zutphen van de hand. "Ik kan dat niet aannemen want dat aanbod kan hij niet aan mij richten. Daar gaat de Tweede Kamer over." 

Van Zutphen noemde zijn eigen optreden in de media de afgelopen dagen "niet handig".

Onbegrip

Het gedwongen vertrek van de Kindersombudsman stuit op veel onbegrip. Dullaert kreeg tot dusverre online tienduizenden steunbetuigingen binnen.

Dullaert wil graag door, omdat er volgens hem belangrijke dossiers liggen die om behandeling vragen. De problematiek van minderjarige vluchtelingen in Europa bijvoorbeeld. Dullaert is ook voorzitter van de Europese Kinderombudsmannen.