De regeringspartijen VVD en PvdA steggelen over de regels waar zorgverzekeraars zich aan moeten houden bij het persoonsgebonden budget (pgb). 

Met het pgb kunnen mensen met een beperking zelf hun zorg op maat regelen.

Bijna de gehele Tweede Kamer, inclusief de PvdA, vindt dat zorgverzekeraars te vaak een verzoek afwijzen als iemand niet de wijkverpleegkundige maar een vriend of buurvrouw wil inschakelen om te helpen bij het douchen of naar het toilet gaan. Ze willen daarom extra waarborgen opnemen in de zorgverzekeringswet.

''Als je zorg nodig hebt, wil je wel grip hebben op je eigen leven, over wie er aan je lijf komt of hoe laat je opstaat'', vindt Otwin van Dijk (PvdA). ''Juist voor zorg aan je lijf is het belangrijk dat je er zelf over gaat. Dat kan met een pgb. Na een jaar ervaring met pgb door zorgverzekeraars weten we dat we dingen beter moeten regelen.''

Zorgplicht

De VVD is overtuigd van het nut van het pgb maar wil geen extra regels. De partij wijst erop dat de verzekeraars een zorgplicht hebben en dus al voor een goede uitvoering van het pgb moeten zorgen.

Extra regels maken het voor de zorgverzekeraars bijna onmogelijk om maatwerk te leveren terwijl dat bij het pgb juist zo belangrijk is, meent VVD-Kamerlid Sjoerd Potters.

Afspraken

Voor Potters telt eveneens zwaar dat PvdA en VVD in het regeerakkoord afspraken maakten over de rol van de zorgverzekeraars. PvdA’er Van Dijk vindt niet dat de waarborgen die de Kamer vraagt strijdig zijn met die afspraken.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) raadt de Kamer af om de extra waarborgen nu in de wet vast te leggen. Volgens hem kan dat ook later nog als uit onderzoeken blijkt wat er niet goed gaat.

Het debat is woensdagavond afgebroken en wordt later voortgezet.