Bijna de helft van de 170 subsidieaanvragen die bij de referendumcommissie 'Oekraïne' zijn binnengekomen, is niet in orde.

NOS meldt dat de referendumcommissie, die 2 miljoen euro subsidie te verdelen heeft, daardoor slechts over een deel van de aanvragen een definitief besluit kan nemen.

De referendumcommissie mag de subsidie verdelen onder organisaties of mensen die een maatschappelijk debat over het onderwerp willen aanwakkeren. Het geld moet evenwichtig worden verdeeld tussen mensen die vóór en tegen zijn.

Ook zijn er mensen die geld vragen voor neutrale voorlichting, zoals een website met feitelijke informatie over het referendum. Een initiatiefnemer voor een debat of bijeenkomst kan maximaal 50.000 euro ontvangen.

Handtekening

Op veel aanvraagformulieren ontbreekt bijvoorbeeld een handtekening. Ook vroeg de commissie aan sommige aanvragers een extra toelichting omdat de informatie op de aanvraag te summier was.

Het referendum van 6 april is een initiatief van het platform Geenpeil. Het gaat over nauwere samenwerking tussen de Europese Unie en Oekraïne. Geenpeil zegt dat het referendum vooral over meer democratische besluitvorming in de EU gaat.