Staatssecretaris Sander Dekker (Media) weet nog niet of zijn nieuwe Mediawet op de steun van de Senaat kan rekenen. De behandeling van de wet is uitgesteld tot 1 maart.

Senatoren van alle Eerste Kamerfracties, met uitzondering van de PVV, willen meer tijd om de toezeggingen die de staatssecretaris heeft gedaan in het debat over zijn omroepplannen te bestuderen.

Het is niet de eerste keer dat de Senaat de behandeling uitstelt. De plannen van Dekker zouden eigenlijk voor de jaarwisseling goedgekeurd moeten worden, maar in december werd duidelijk dat de senatoren nog veel vragen hadden. Een meerderheid in de Eerste Kamer wil dat Dekker zijn nieuwe Mediawet aanpast.

Vooralsnog is alleen regeringspartij VVD voor het voorstel, terwijl coalitiegenoot PvdA kritisch is. De coalitie heeft met 21 zetels bovendien geen meerderheid in de Senaat.

Netflix

Dekker wil het omroepbestel toekomstbestendig maken nu het aantal kijkers steeds verder afneemt. De bewindsman wil voorkomen dat de publieke omroep aan relevantie verliest door verschillende technologische ontwikkelingen. Hij wijst op het toenemend aantal abonnementen op tv- en filmdiensten als Netflix en Pathé Thuis.

"De publieke omroep moet mee met de jonge generatie. Als we niets doen, wordt de publieke omroep ingehaald door de feiten", zei Dekker dinsdag tijdens het debat over de Mediawet in de Eerste Kamer.

Het bestel moet daarom opener, waarbij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) de regie krijgt. Behalve omroepen mogen ook externe producenten straks televisieprogramma's maken. Dat moet zorgen voor "creatieve concurrentie" en een groter publiek bereiken. Het aanbod moet vooral cultureel, informatief en educatief zijn. Amusement mag nog wel, maar niet als doel op zich.

Kritiek

Dekker presenteerde zijn plannen eind 2014 en kreeg de nodige commentaar uit omroepland over zich heen. Na felle kritiek zwakte hij zijn plannen af en kreeg hij zijn wet door de Tweede Kamer.

Maar eind november vorig jaar lag de senaatsfractie van coalitiepartij PvdA onverwacht dwars. De partij vindt dat de omroepen zelf moeten kunnen beslissen hoe hun progammering eruit komt te zien. Daar heeft de staatssecretaris zich niet mee te bemoeien, vinden de sociaal-democraten.

Ook D66, CDA, ChristenUnie en GroenLinks, die de staatssecretaris in de Tweede Kamer nog steunden, liggen in de Senaat dwars. Deze partijen lieten dinsdag tijdens het debat in de Eerste Kamer weten dat ze op flink wat punten harde toezeggingen voor wijzigingen willen van Dekker om met het wetsvoorstel in te kunnen stemmen. PVV, SP, 50plus en PvdD zijn tegen.

Onafhankelijkheid

De grootste zorgen van de senatoren gaan over de onafhankelijkheid. PvdA en de oppositie vrezen de groeiende en inhoudelijk sturende invloed van de NPO op de omroepen. Ze zijn ook tegen 'politieke' benoemingen. Meerdere partijen hekelden dat op twee posten in raden van toezicht in 'Hilversum' onlangs VVD'ers zijn benoemd, de partij van Dekker zelf.

Volgens de staatssecretaris zijn de benoemingen geheel in lijn met de Europese regels. Ook de Britten en de Belgen doen het op deze manier, zei hij. Bovendien zijn er ook bestuurders van andere politieke partijen benoemd, stelde Dekker. Verwijten van vriendjespolitiek deed hij af als "complottheoriën". Hij zegde de Eerste Kamerleden wel toe te onderzoeken hoe de benoemingsprocedure kan worden veranderd.

Om de SGP binnenboord te krijgen wil Dekker onderzoeken of reclames als die van Second Love, een datingsite voor mensen die al een relatie hebben, op dezelfde manier beoordeeld kunnen worden op schadelijkheid als films en series. 

De senaatsfracties willen eerst alle toezeggingen die de staatssecretaris heeft gedaan op papier krijgen om nader te bestuderen. Pas dan kunnen zij een knoop doorhakken en beslissen of zij zich achter de plannen van Dekker kunnen scharen.