Het Verenigd Koninkrijk en de EU zijn het dinsdag eens geworden over een nieuwe rol voor de Britten in de unie. Het akkoord, dat nog door de EU-lidstaten goedgekeurd dient te worden, moet de relatie tussen de EU en het koninkrijk verbeteren en een Brexit voorkomen.

De overeenkomst is dinsdag gepubliceerd door EU-president Donald Tusk. De Britse premier David Cameron spreekt van "noemenswaardige veranderingen" in de relatie van de EU met Groot-Brittannië.

Volgens Cameron kan het referendum over de toekomst van het Brits lidmaatschap al "binnen enkele maanden" worden gehouden, als de EU-lidstaten instemmen met het plan.

In de overeenkomst is opgenomen dat een groep lidstaten tegenwoordig EU-wetgeving kan tegenhouden of veranderingen kan eisen.

Noodrem

Ook is het de Britten toegestaan om een zogenoemde 'noodrem' toe te passen op sociale voorzieningen voor migranten. Dat is alleen van toepassing als de Britten ervoor kiezen binnen de EU te blijven.

Nieuwkomers uit andere EU-lidstaten kunnen de eerste vier jaar een uitkering onthouden worden. Onduidelijk is wanneer er sprake is van een 'noodsituatie', waarbij de 'noodrem' kan worden gebruikt.

Volgens critici heeft de Britse regering haar eisen flink naar beneden bijgesteld. In het Verenigd Koninkrijk kan de regering daarom rekenen op een fel debat in het lagerhuis, de House of Commons.

In het Britse lagerhuis zullen de nationale partijen dinsdag al in debat gaan over de afspraken die Cameron en Tusk hebben gemaakt.

Eisen

Een van de eisen van Cameron was een manier voor lidstaten om Europese wetgeving te blokkeren of aan te passen. Tusk zei eerder al tegen de BBC dat hij denkt dat hij aan alle eisen van de Britten tegemoet is gekomen.

Een groep van 55 procent van de lidstaten kan voortaan EU-wetgeving tegenhouden of veranderingen eisen, zo staat in het voorstel, dat nog wel moet worden goedgekeurd door alle lidstaten.

Vertegenwoordigers van de 27 EU-lidstaten zullen vrijdag voor het eerst met elkaar spreken over het Britse plan, heeft een woordvoerder van de Europese Commissie gezegd tegen de BBC.

De Commissie hoopt dat er tijdens een Europese top van regeringsleiders later in februari een definitieve overeenkomst wordt bereikt.

Video: Cameron over nieuwe rol Verenigd Koninkrijk in EU

Cameron over nieuwe rol Verenigd Koninkrijk in EU
Cameron over nieuwe rol Verenigd Koninkrijk in EU

Reacties

Donald Tusk noemt het akkoord een "goede basis voor een compromis", hoewel er nog "uitdagende onderhandelingen" in het vooruitzicht liggen. "Er is niets overeengekomen, totdat alles is overeengekomen."

Het team van de 'ja'-campagne, dat het Verenigd Koninkrijk graag binnen de unie wil houden, vindt de afspraken "goed voor Brittannië". Het team is blij dat de Britse regering "duidelijk invloed uitoefent op de EU, om er zeker van te zijn dat het onze belangen dient".

Het 'nee'-team was veel minder te spreken over de plannen, die volgens het team ''het Britse volk verraadt". Volgens de groep, die zich inzet voor een zogenoemde Brexit, wordt met het akkoord niets meer dan een status quo bereikt.

De Europese vakbondskoepel ETUC ziet niets in de mogelijkheid om sociale voorzieningen voor migranten te beperken. "Wat Europa nodig heeft, zijn investeringen en een fatsoenlijk loon voor arbeiders", aldus secretaris-generaal Luca Visentini van de ETUC.

Het voorstel kan volgens hem negatief uitpakken voor Britten die in andere EU-landen aanspraak willen maken op sociale voorzieningen.