De Europese Unie legt dinsdag een "nieuw bod" op tafel om Groot-Brittannië voor de unie te behouden. 

Dat heeft EU-president Donald Tusk maandag op Twitter laten weten.

Er zit volgens Tusk schot in de onderhandelingen tussen de Britse regering en de EU, al liggen er nog een aantal lastige kwesties. Dinsdag "rond 12 uur" zal Tusk het nieuwe voorstel op tafel leggen. Er is de laatste 24 uur "goede vooruitgang geboekt, maar er zijn nog openstaande zaken", twitterde hij.

Tusk dineerde zondagavond in Londen met Cameron. Na afloop liet Tusk toen weten dat er nog geen deal is, maar dat de komende 24 uur cruciaal waren.

Hoopvol

Cameron interpreteerde de gesprekken hoopvoller. Hij liet na afloop weten over een van de heikelste vraagstukken overeenstemming te hebben bereikt. De EU duldt volgens de Britse premier voortaan dat Londen burgers uit andere lidstaten uitsluit van de sociale zekerheid.

Cameron en Tusk onderhandelen over de eisen die Londen heeft gesteld aan een blijvend Brits lidmaatschap van de EU. De Britten willen meer vat op immigratie en uitkeringen voor migranten uit andere EU-landen, minder Brusselse regels voor het bedrijfsleven en garanties dat ze niet worden achtergesteld ten opzichte van de eurolanden.

Cameron wil voorts dat het algemene principe dat EU-landen op steeds meer terreinen gaan samenwerken niet meer voor zijn land geldt.

Referendum

Als Cameron er met de EU uitkomt zou hij bij het aanstaande referendum campagne willen voeren tegen een vertrek van Groot-Brittannië uit de unie, de zogeheten Brexit.

Het is de bedoeling dat tijdens de top van regeringsleiders en staatshoofden van de EU op 18 en 19 februari een deal wordt gesloten.

Wantrouwen

Een akkoord met het Verenigd Koninkrijk om binnen de Europese Unie te blijven, kan het wantrouwen wegnemen over de toekomst van het Europese project, vindt ook president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi.

''Een oplossing die de plek van het Verenigd Koninkrijk in de EU verankert en waarbij de eurozone de ruimte krijgt verder te integreren kan het vertrouwen een boost geven", zei hij maandag in het Europees Parlement in Straatsburg.

Er leeft volgens de ECB-president zowel bij burgers als bij de financiële markten te veel onzekerheid ''over onze capaciteit om gezamenlijk en met verantwoordelijkheid'' op te trekken. ''Laten we ze bewijzen dat ze het verkeerd hebben.''

De Britse premier David Cameron onderhandelt over een Brits lidmaatschap van de EU onder betere voorwaarden.