Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) wil dat vluchtelingen sneller aan de slag kunnen als vrijwilliger. Nu duurt het ongeveer vijf weken voordat uitkeringsinstantie UWV hiervoor al dan niet toestemming geeft. 

Asscher wil dat het binnen een of twee weken wordt geregeld.

De minister vindt het belangrijk dat vluchtelingen vrijwilligerswerk doen, bijvoorbeeld in de natuur werken of spelletjes doen met ouderen. Dit zorgt voor extra handen bij organisaties en instellingen terwijl vluchtelingen tegelijkertijd kennismaken met de Nederlandse taal en samenleving.

Asscher denkt dat dit later van pas kan komen als ze in Nederland mogen blijven en op zoek gaan naar een baan. Ook voorkomt het dat mensen zich vervelen in de asielzoekerscentra waar ze verblijven.

Het UWV bekijkt of vluchtelingen niet worden ingezet voor werk dat door betaalde krachten moet worden gedaan. Dat moet zorgvuldig gebeuren, maar hoeft niet onnodig lang te duren, meent Asscher. De bewindsman bezocht maandag in Utrecht een zorgcentrum en een volkstuin waar vluchtelingen uit Syrië en Eritrea helpen.

Video: Asielprocedure in Nederland

Animatie: In60seconds.nl