Regeringspartij VVD wil dat alleen afgestudeerde sportleraren gymles gaan geven op basisscholen. Het Tweede Kamerlid Rudmer Heerema dient daarvoor maandag een initiatiefnota in.

Een woordvoerder van de partij bevestigt berichtgeving hierover in het AD.

De liberalen denken dat het voorstel kan worden uitgevoerd zonder dat het extra kosten voor scholen met zich mee hoeft te brengen. Als een leraar van een basisschool vertrekt, kan hij vervangen worden door een gediplomeerde gymleraar, aldus de VVD.

Het plan hoeft volgens de partij niet te leiden tot grote klassen. Nu hebben basisscholen nog de vrijheid om wel of niet te kiezen voor een gediplomeerde gymleraar. Heerema hoopt dat zijn voorstel ertoe leidt dat over zes jaar 80 procent van de basisscholen een bevoegde sportleraar heeft.

Sympathiek

De PvdA zegt "sympathiek" tegenover het voorstel te staan, maar heeft nog wel vragen. "Bewegen is belangrijk voor kinderen, omdat het leuk en gezond is. Daarom zijn wij groot voorstander van minimaal drie uur gym per week, het liefst door vakdocenten", aldus PvdA-Kamerlid Loes Ypma. 

"Ik heb nog wel een paar vragen over de uitvoerbaarheid. Ik ben daarom ook vooral benieuwd naar de reacties uit het onderwijs zelf."

Aanval

Het CDA reageert kritisch. "Dit plan is de zoveelste aanval van de VVD op de kleine scholen en perkt de vrijheid van basisscholen nog verder in", vindt CDA-Kamerlid Michel Rog.

"Natuurlijk is gym een serieus vak, maar dat zijn rekenen en taal ook. Helaas hoor ik de VVD daar nooit over, behalve dat ze een stortvloed aan toetsen aan het onderwijs opdringen."

Volgens hem zijn de eisen aan gymleraren eerder al fors verzwaard.