Negen hulp- en mensenrechtenorganisaties maken zich grote zorgen om het door PvdA-leider Diederik Samsom gepresenteerde plan om vluchtelingen vanuit Griekenland terug te sturen naar Turkije. 

Dat schrijven ze vrijdag in een open brief naar Samsom en premier Mark Rutte. De organisaties denken dat de plannen kunnen leiden tot meer ,,humanitaire ellende'' en ,,verdere schending van mensenrechten''.

Turkije kan volgens de organisaties, waaronder Amnesty International, Artsen zonder Grenzen, Oxfam Novib en VluchtelingenWerk Nederland, niet als veilig land worden beschouwd.

Een hoeksteen van het plan is bovendien het creëren van een veilige route naar Europa, maar die bestaat al in de vorm van het hervestigingsprogramma van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, zeggen de organisaties.

Dat programma voorziet in plaatsing van de meest kwetsbare vluchtelingen in veilige landen. Die veilige route wordt door Europa echter nauwelijks gebruikt.

Toestroom

Volgens de UNHCR zouden nog 460.000 Syrische vluchtelingen in de regio door andere landen opgenomen moeten worden.

Nu de plannen openlijk besproken worden, vrezen de organisaties bovendien een toestroom van bootvluchtelingen. Die zouden nog snel de oversteek willen wagen voordat de plannen eventueel worden aangenomen.