Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vindt dat journalisten in principe hun werk vrij moeten kunnen doen.

Alleen specifieke redenen, zoals de veiligheid of als de ruimte te klein is, kunnen aanleiding zijn de pers te weren of niet iedereen binnen te laten.

Hij zei dat vrijdag naar aanleiding van het weren van pers bij een informatiebijeenkomst in Luttelgeest over een nieuw asielzoekerscentrum. Al eerder liepen media ook in andere plaatsen op tegen beperkingen voor verslaggeving over dit onderwerp.

De VVD is daartegen en heeft de minister opgeroepen met de gemeenten in overleg te gaan.

Burgemeesters

Plasterk zei dat hij nog niet met de burgemeesters heeft gesproken. "Er ligt een grote verantwoordelijkheid bij de gemeenten zelf om te kijken hoe ze de bijeenkomsten organiseren. Ze moeten daarover in de eerste plaats tegenover de gemeenteraad verantwoording afleggen."

Maar het uitgangspunt is volgens de minister "dat als het effe kan en ook als het niet effe kan, de pers vrij zijn werk kan doen".

In Luttelgeest in Flevoland gold donderdagavond een noodverordening. De burgemeester had die ingesteld uit angst voor ongeregeldheden. Alleen omwonenden die een uitnodiging hadden gekregen, mochten er bij zijn. Journalisten werden het noodverordeningsgebied uitgestuurd.