Geen spellingscontrole voor kind met dyslexie bij eindexamen

Kinderen met dyslexie mogen bij de aankomende centrale eindexamens geen gebruik meer maken van spellingscontrole.

Dat bevestigt het ministerie van Onderwijs vrijdag aan NU.nl naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

De spellingvaardigheid telt sinds dit schooljaar weer mee bij het centrale eindexamen. Staatssecretaris Sander Dekker noemde het schrappen van de spelling "een ongewenst effect" van de verandering van het examen Nederlands. 

In juni vorig jaar kondigde hij daarom aan de controle op spelling te herintroduceren, maar nu blijkt dat ook dyslectische kinderen niet onder de toets uit komen. Sommige partijen in de Tweede Kamer willen dat Dekker hier iets aan doet, maar de staatssecretaris is dat niet van plan.

"Eindexamens moeten voor alle leerlingen gelijk zijn. Een leerling met dyslexie kan nu eenmaal minder goed spellen", aldus een woordvoerder.

"Het maximaal aantal punten dat kan worden afgetrokken voor spelling is overigens beperkt. Ook kinderen met dyslexie kunnen prima hun examens halen."

Verbolgen

De Tweede Kamer lijkt echter Dekker op te roepen met een oplossing te komen voor de kinderen met dyslexie. 

Loes Ypma (PvdA): "Deze kinderen verdienen een eerlijke kans en hebben de spellingshulp daarvoor nodig. Dyslexie is geen keuze."

SP-Kamerlid Tjitske Siderius heeft inmiddels Kamervragen gesteld. "De SP is verbolgen over het feit dat de staatssecretaris in een lopend examenjaar de spelregels wijzigt", aldus Siderius. 

"Voor veel leerlingen is het examenjaar al zenuwslopend, zeker als je dyslexie hebt." Overigens werd de spelling in het eindexamen juist naar aanleiding van Kamervragen van de SP weer geherintroduceerd.

Siderius wil komende week tijdens een debat over passend onderwijs een motie indienen om dit examenjaar hulpmiddelen toe te staan voor kinderen met dyslexie.

Ook het CDA en D66 dringen aan op aangepaste examens voor kinderen met dyslexie.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie