D66 wil aanpassing reisadvies voor gebieden met zikavirus

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wil van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten waarom Nederland niet net als België en de Verenigde Staten een negatief reisadvies uitgeeft voor gebieden waar het zikavirus heerst.

"Het gaat hier over een potentieel heel groot gezondheidsgevaar met misschien wel dezelfde risico's als de vogelgriep in Azië en ebola in West-Afrika", zegt Sjoerdsma. "De Verenigde Staten en België raden reizen naar gebieden waar het virus heerst af. Buitenlandse Zaken moet daarom verwarring bij reizigers voorkomen."

Een woordvoerder van het ministerie legt uit dat Buitenlandse Zaken bij het vaststellen van reisadviezen eventuele gezondheidsrisico's niet laat meewegen. "Er zijn heel veel ziektes die je in het buitenland kunt oplopen, zoals malaria en dengue. Onze adviezen richten zich op veiligheidsrisico's", aldus de woordvoerster.

Het ministerie laat bij het reisadvies ziektes buiten beschouwing en verwijst naar het RIVM. Het instituut adviseerde zwangere vrouwen eind vorige week om liever niet naar zika-gebieden te reizen.

Daarnaast wordt op de site van Buitenlandse Zaken onder reisadviezen verwezen naar gezondheidsrisico's waar de reiziger zich kan laten informeren.

Verouderd

"Maar die informatie is verouderd", zegt Sjoerdsma. Hij begrijpt dat veiligheidsrisico's, zoals terrorismedreigingen, voor reizigers van groot belang zijn en dat er niet geïnformeerd hoeft te worden over malaria en dengue, maar vindt plotseling opkomende ziektes met een potentieel wereldwijd besmettingsgevaar een ander geval.

Bovendien dreigen reizigers compensatie voor de annulering van een reis naar zika-gebieden mis te lopen. Reisorganisaties hoeven namelijk de reis pas om te boeken of geld terug te storten als er sprake is van een negatief reisadvies.

Een annuleringsverzekering dekt die kosten ook niet, laat het Verbond van Verzekeraars in een reactie weten.

Sjoerdsma: "Buitenlandse Zaken is de autoriteit waar reizigers naar kijken en waar reisorganisaties hun beleid op afstemmen. Het ministerie moet daarom plotseling opkomende ziektes meenemen in het reisadvies."

De woordvoerdster van Buitenlandse Zaken zegt vooralsnog geen reden te hebben het reisadvies aan te passen. "Dit is hoe het geregeld is", aldsus de zegsvrouw.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie