Oppositiepartijen D66 en SP hebben er geen goed woord voor over dat coalitiepartijen VVD en PvdA niet willen debatteren over vermeende bedreigingen en intimidatiepraktijken van het Eritrese regime in Nederland.

De twee coalitiepartijen uitten woensdag tegenover Nieuwsuur hun zorgen over de "lange arm" van de Eritrese dictatuur die tot in Nederland zou reiken.

Tegenstanders van het regime zouden in Nederland geïntimideerd en afgeperst worden, maar ook criticasters van buiten de Eritrese gemeenschap in Nederland zouden hebben kennisgemaakt met de intimidatiepraktijken.

De coalitiepartijen toonden zich voor de camera's van Nieuwsuur geschokt over deze gang van zaken, maar wilden donderdag het verzoek van D66 om hierover te debatteren niet steunen. De partijen hadden schriftelijke vragen ingediend waarvan zij eerst de beantwoording willen afwachten. 

Een paar weken later staat een asieldebat gepland waar dit onderwerp prima aan de orde kan komen, vinden de VVD en PvdA.

Onbegrijpelijk, zeggen D66 en SP. "Woensdag wel hoog van de toren blazen, maar in de Tweede Kamer terug in je schulp kruipen. Slappe hap", aldus D66-Kamerlid Kees Verhoeven. "Dit is politiek bedrijven over de rug van deze gedupeerde mensen ."

Verhoeven vindt het onderwerp te belangrijk om alleen als agendapunt op te nemen in een asieldebat. De D66'er stelt dat het onderwerp niet thuishoort in een dergelijk debat. "Het gaat om intimidatie en bedreiging in Nederland."