PvdA wil brede discussie over toekomst ouderen

Het kabinet moet een breed debat voeren over alle aspecten waarmee ouderen in Nederland te maken krijgen, zoals koopkracht, pensioenen en zorg.

Daarvoor pleit PvdA-Kamerlid Roos Vermeij donderdag tijdens een debat over koopkrachtontwikkeling voor ouderen.

"Het wordt tijd dat er een visie over ouderen en ouder worden komt", zegt Vermeij. Binnen die visie moet worden gekeken naar de houdbaarheid van de AOW, het pensioenstelsel, de zorg en de arbeidsmarkt op latere leeftijd.

Nu zijn er volgens de PvdA meerdere ministeries, zoals Sociale Zaken, Volksgezondheid en Financiën, bij de discussie betrokken die allemaal een deelonderwerp raken. Vermeij stelt voor dat één bewindspersoon het voortouw voor zo'n discussie moet nemen. Wat haar betreft wordt dat minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), maar dat mag ook iemand anders zijn.

Volgens Vermeij kent Nederland sinds 1970 een traditie om al deze verschillende thema's gezamenlijk aan te pakken, maar die traditie zijn we nu kwijtgeraakt. "Ik denk dat het zinnig is om zo'n opdracht opnieuw aan het kabinet te verstrekken", aldus de PvdA-politica. 

Studie

D66 ziet niets in de plannen. "Dit zijn allemaal studies. Is het niet de noodzaak dat het kabinet in de resterende regeerperiode nog wat gaat doen?", vraagt Kamerlid Steven van Weyenberg zich af. Regeren is wat anders dan studeren, zegt Van Weyenberg.

Paul Ulenbelt (SP) wijst erop dat er in 2004 nog een taskforce over ouderen in het leven werd geroepen. Hij stelt voor daar eerst eens naar te kijken voordat er nieuwe plannen worden gemaakt. 

Vermeij noemt de suggestie van Ulenbelt zinnig. "We voeren in de Tweede Kamer het debat over het hier en nu. Ik verzoek de regering om over de eigen grenzen heen te stappen en te kijken naar deze diverse groep ouderen. Die voelen zich overigens niet oud, maar worden wel steeds ouder. Dat is een groot goed", aldus Vermeij.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie