De Kamer maakt zich zorgen over het gebruik van de partydrug GHB in delen van Nederland. Volgens het CDA zijn er 'brandhaarden' in Brabant, Twente en Friesland. 

Ook wordt er steeds meer thuis gebruikt, waardoor volgens die partij problemen te laat zichtbaar worden.

''Er is een integrale aanpak noodzakelijk die mensen die met hun poten in de klei staan het beste kunnen bedenken'', zegt CDA-kamerlid Hanke Bruins Slot. Haar voorstel wordt gesteund door PvdA, SP en D66.

Het CDA wil dat een landelijke team wordt opgericht met mensen die in de praktijk met GHB-verslaafden werken. Dat zijn onder anderen wijkverpleegkundigen, behandelaars, politiemensen en vertegenwoordigers van scholen, die dagelijks met de maatschappelijke gevolgen van GHB-gebruik te maken hebben.

Platteland

De verslavingsinstelling Jellinek bevestigt de problemen met GHB, vooral in zuipketen op het platteland. ''Vaak gaat het om kansarme jongeren die daar dagelijks gebruiken en dus makkelijk verslaafd raken. In het uitgaanscircuit in de Randstad gebruiken mensen GHB soms in de weekends en is het verslavingsprobleem minder groot'', vertelt een woordvoerster.

GHB wordt relatief weinig gebruikt in het uitgaansleven. Zo gebruikt 'slechts' 10 procent van de frequente stappers in de Amsterdamse uitgaansscene het 'nichemiddel'. Bij het veel populairdere xtc ligt dit percentage op 55 procent.

''Maar mensen die het gebruiken komen relatief vaak in de problemen'', zegt de woordvoerster van Jellinek. Dat komt omdat GHB lastig te doseren is en mensen snel te veel nemen. Gebruikers kunnen dan bewusteloos raken, de ademhaling kan verstoord raken en zelfs helemaal stoppen.

Volgens de verslavingskliniek voelt de gebruiker zich bij een kleine dosis ontspannen en rustig. Tegelijk verdwijnen angsten en remmingen. Sommige mensen raken er seksueel opgewonden van. Daarom wordt het middel ook wel gebruikt in parenclubs en in de homoscene.

Internationaal drugsbeleid

Donderdag debatteert de Tweede Kamer met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) over drugsbeleid. PvdA en D66 stellen daar een andere aanpak voor van het internationale drugsbeleid.

Volgens Tweede Kamerleden Marith Volp (PvdA) en Vera Bergkamp (D66) werkt de oorlog tegen drugs - die drugsgebruik criminaliseert - niet, zo schrijven ze in een opiniestuk in Trouw.

Het accent moet verschuiven naar preventie en het verminderen van gezondheidsrisico's. Tien procent van het geld dat nu wordt besteed aan drugsbestrijding zou daarom moeten gaan naar de zorg voor de drugsgebruikers.

''In de notitie die wij vandaag aan staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid zullen overhandigen, staat dat de productie van en handel in drugs gereguleerd moet worden. Dat staat niet in het regeerakkoord'', aldus Bergkamp.

Van Rijn neemt in april deel aan een vergadering van de Verenigde Naties over het internationale drugsbeleid.