'Maatregelen tegen mishandeling NS-personeel onvoldoende uitgevoerd'

De maatregelen die zijn genomen door het kabinet, de Nederlandse Spoorwegen (NS), vakbonden en andere belangenorganisaties om mishandeling van NS-personeel tegen te gaan, worden niet goed uitgevoerd.

Dat zegt CDA-Kamerlid Martijn van Helvert tegen NU.nl.

"De maatregelen zelf zijn wel goed, maar de handhaving en uitvoering schieten heel erg tekort", zegt Van Helvert.

Wilma Mansveld, die eind oktober vorig jaar opstapte als staatssecretaris van Infrastructuur, heeft vorig jaar maart samen met de NS, Prorail, het ministerie van Binnenlandse Zaken en de vakbonden een aantal afspraken gemaakt die het geweld tegen het personeel van de NS moeten terugdringen. De aanleiding was destijds de ernstige mishandeling van een conductrice in Hoofddorp. 

Sindsdien zijn de partijen het erover eens dat er extra personeel wordt ingezet op de zogenoemde risicolijnen tijdens stapavonden, er meer camera's komen in de treinen en op de stations, de OV-toegangspoortjes versneld in gebruik worden genomen en dat er extra politie beschikbaar is op de plekken waar dat het hardst nodig is.

Voortgang

Maar op de voortgang van al die zaken valt nogal wat aan te merken, vindt Van Helvert. Zo zijn volgens hem de toegangspoortjes op de stations nog niet overal dicht, ook niet op de plaatsen waar geen verbouwingen meer zijn. Die poortjes moeten het zwartrijden tegengaan en daarmee de agressie verminderen.

"De camera's voor de treinen en de stations komen te laat door een fout in de aanbesteding, de dubbele bezetting van personeel op de risicolijnen lukt niet altijd en de politie is in sommige gevallen nergens te bekennen op een station als een conducteur iemand in zijn kraag heeft gevat", aldus Van Helvert.

De CDA'er vraagt zich af wat je aan goede afspraken hebt als daar niets mee gebeurt. Hij wil daarom van de huidige staatssecretaris van Infrastructuur Sharon Dijksma tekst en uitleg. Van Helvert: "Hoeveel conducteurs moeten er nog in elkaar geslagen worden voordat we daar wat aan gaan doen?"

Privacy

D66-Kamerlid Sientje van Veldhoven is een stuk positiever over de voortgang. "De genomen maatregelen lijken te werken. We moeten nu kijken hoe we die trend kunnen versterken."

De inzet van camera's ten behoeve van de veiligheid kan ook op steun van D66 rekenen, maar Van Veldhoven vraagt wel aandacht voor de privacy. "Alleen maar camerabeelden levert geen extra veiligheid op. We moeten daar zorgvuldig mee omgaan."

Van Veldhoven wil van Dijksma weten wanneer de evaluatie van de maatregelen precies is afgerond en wat die uiteindelijk hebben bijgedragen.

Aanspreken

PvdA-Kamerlid Duco Hoogland ziet het aantal incidenten tegen NS-personeel sinds 2005 dalen, maar waarschuwt wel dat je niet alle geweldsincidenten tegen het spoorpersoneel kunt voorkomen. 

Hoogland roept ook reizigers op zelf initiatief te nemen wanneer een conducteur zomaar wordt gemolesteerd. "Als je iets ziet gebeuren, dan moet je wat doen. Het helpt wanneer omstanders gezamenlijk de dader aanspreken."

Betty de Boer (VVD) vindt dat er ook moet worden gekeken naar lokale vervoerders en naar de trajecten buiten de Randstad. "Let ook op de veiligheid bij vervoersbedrijven waar geen NS-logo op staat. Hufters die OV-personeel wat willen aandoen heb je overal." 

Donderdag debatteert de Kamer met Dijksma over de mishandeling van NS-personeel.

Tip de redactie