De VVD vindt dat het tijd wordt dat het omscholingsprogramma van PvdA-ministers Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en Jet Bussemaker (Onderwijs) resultaten gaat opleveren.

Update 14.59 uur: Minister Bussemaker werpt de verwijten van de VVD van zich af. Zij ziet dat er nu wel stappen worden gezet, terwijl er onder haar VVD-voorgangers niets veranderde.

"Asscher staat overal in het land te verkondigen dat de robots eraan komen en dat scholing de oplossing is. Maar wanneer gaat hij doen wat nodig is?" wil VVD-Kamerlid Anne-Wil Lucas weten.

Het kabinet wil met het project Leven Lang Leren werken aan een constante bij- en omscholing van werkenden en werkzoekenden. Door de globalisering, robotisering en technologische ontwikkeling moeten werknemers hun hele loopbaan door blijven leren, stelt het kabinet.

'Pleisters en aspirientjes'

De bewindspersonen zijn met een aantal voorstellen gekomen die het makkelijker moeten maken tijdens de loopbaan bij te leren om de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. De VVD vindt het te mager: "pleisters en aspirientjes".

De afspraken met de Hogescholen, die voor de omscholing moeten zorgen, komen maar deels van de grond. Bussemaker kan alleen in de sector techniek en ict met haar experiment beginnen.

Voor de sector zorg hebben de Hogescholen meer tijd nodig, schreef Bussemaker onlangs nog in een brief aan de Kamer.

Privaat onderwijs

Onbegrijpelijk, vindt VVD’er Lucas. "Als deze hogescholen niet willen leveren, moet de minister ze dwingen. Anders zijn er prima private alternatieven die een beter aanbod hebben, zoals LOI of NCOI. De subsidie die gepompt wordt in deeltijdonderwijs kan beter naar de mensen die op die manier zelf hun opleiding kunnen kiezen."

Hoewel de VVD kritisch is op de plannen van Bussemaker, vindt de coalitiepartner dat de onderwijsminister "tenminste wel iets doet".

In het debat over de kwestie sloeg Bussemaker terug. Zij is het niet eens met de VVD dat er niets veranderd onder de PvdA-ministers. De minister wees de liberalen op haar voorgangers op het onderwijsdepartement, Mark Rutte (VVD) en Halbe Zijlstra (VVD), die op dit vlak niets voor elkaar kregen.

"Toen is er niets tot stand gekomen, nu wel. U mag vinden dat het niet genoeg is, er kan ook nog veel veranderen. Wij zijn nog niet tevreden, maar zetten wel stappen", aldus Bussemaker.

Sectorplannen

Ook Asscher krijgt er van de VVD van langs. “Als het kabinet de termijn heeft uitgezeten heeft hij 600 miljoen euro uitgegeven aan de sectorplannen, zonder lessen en zonder resultaten."

"Hij waarschuwt het hele land over de komst van de robotsamenleving, maar doet vervolgens niets", aldus Lucas. Ze hekelt dat de vakbonden het maar niet voor elkaar krijgen om een Nationaal Scholingsfonds op te zetten. Dat is een potje waaruit werkende zich kunnen bij- of omscholen. Nu is dat potje gereserveerd voor elke sector apart en kunnen alleen werknemers met een vast contract hier een beroep op doen.

"Asscher moet de sociale partners aan de afspraak houden", zegt Lucas. De minister reageerde door te stellen dat er stappen worden gezet die nuttig zijn.