Acterende kinderen in films, op toneel of in musicals mogen vanaf 1 april toch meer draaidagen maken. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) versoepelt de regels daarvoor na gesprekken met ouders en producenten.

"Tot nu toe waren de ontheffingsregels soms onduidelijk en sloten ze niet goed aan op de praktijk", zegt het ministerie van Sociale Zaken.

Kinderen in de leeftijd van zeven tot dertien jaar die meespelen in bijvoorbeeld talentenjachten, musicals of films, mogen voortaan 24 dagen per jaar draaien. Bovendien gelden repetities niet langer als een optreden.

Deze nieuwe richtlijnen gelden voor alle sectoren in de culturele sector waar voorheen de regels voor bijvoorbeeld televisie en musicals verschillen.

Hevig verzet

Asscher stelde vorig jaar voor het aantal draaidagen voor alle sectoren gelijk te stellen op achttien dagen, maar stuitte op hevig verzet van onder andere het Nederlands Fonds voor de Film.

De filmsector kon onder de oude regelgeving nog rekenen op 24 draaidagen. Achttien dagen zou volgens het fonds opnames van kinderfilms en kinderseries ernstig belemmeren.