Kamervoorzitter Khadija Arib dringt er op aan dat het plotseling opgestapte D66-Kamerlid Wassila Hachchi opheldering geeft over haar vertrek.

Dat bevestigt Arib maandag aan NU.nl naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

Hachchi vertrok vorige week praktisch van de ene op de andere dag om te gaan werken voor het campagneteam van Hillary Clinton in aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zelfs haar partijleider Alexander Pechtold was pas kort van tevoren op de hoogte gesteld van deze stap.

Na haar vertrek was ze bovendien voor collega's en pers onbereikbaar. Pas zaterdag liet ze op Twitter kort van zich horen en plaatste ze een foto van de brief waarin ze haar vertrek aankondigde.

"Het zou voor haarzelf en de Kamer goed zijn als ze inzicht geeft in haar beweegredenen. Er mag geen zweem van geheimzinnigheid rond blijven hangen. Dat is betreurenswaardig', zegt Arib in de krant.

"Het is jammer dat het zo eindigt. Wassila was een jong en goed Kamerlid", vindt de voorzitter. "Maar we zijn volksvertegenwoordigers. We zitten er voor de kiezers. Op het moment dat we vertrekken, moeten we daarover transparant zijn."