Er wordt bijna 10 miljoen euro vrijgemaakt om achthonderd mensen in de grensstreek met België of Duitsland aan het werk te helpen. 

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) draagt 4,9 miljoen euro bij, meldde zijn ministerie zondag.

Het plan moet ervoor zorgen dat de komende twee jaar zeshonderd Groningers, Drenten en Limburgers een baan in Duitsland vinden. Noord-Brabant en Zeeland willen elk honderd mensen aan de slag helpen in België. Kansen liggen in technische beroepen of in de logistiek, landbouw, horeca, zorgberoepen, auto-industrie en onderwijs.

Het sectorplan is opgesteld door vakbonden, werkgeversorganisaties en provincies. Zij leggen de rest van het benodigde geld bij.

"Met dit plan kunnen de grensregio's de banden aanhalen met de regio's in Duitsland en België, waardoor de regionale arbeidsmarkt een impuls krijgt", zegt FNV-bestuurder Gijs van Dijk. "En hierdoor wordt de positie van Nederlandse werkzoekenden op de arbeidsmarkt versterkt. De banen liggen in de grensregio's niet voor het oprapen, dus dit is goed nieuws voor hen."