Nicoly Vermeulen, voorzitter van de raad van bestuur van de Sociale Verzekeringsbank, is per 1 februari ontslagen. Ze moet onder meer weg vanwege de problemen na de invoering van het pgb-systeem.

Dat heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma vrijdag bekendgemaakt. "De organisatie van de SVB dient toegerust te worden op huidige en toekomstige uitdagingen", legt ze uit. 

"Een nieuwe fase vraagt om nieuw leiderschap. Dit inzicht heeft mij, in overleg met de voorzitter van de Raad van bestuur doen besluiten, haar benoeming te beëindigen."

Vermeulen gaf zes jaar leiding aan het bedrijf dat ook de betalingen voor de kinderbijslag, aow en nabestaandenwet verzorgt. De SVB heeft onder Vermeulen flinke stappen vooruit gezet, aldus staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vrijdag. 

José Lazeroms, lid van de Raad van Bestuur UWV, neemt tot 1 mei de leiding van de SVB op zich.

Klachten

Sinds 1 januari regelt de Sociale Verzekeringsbank de uitbetaling van het pgb, waarmee mensen zelf hun zorg regelen. Sindsdien regent het klachten van zorgverleners die niet of te laat hun geld krijgen.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) kwam hierdoor telkens onder vuur te liggen. Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer had Vermeulen namens de bank haar oprechte excuses aangeboden.