
Ook PvdA voor bombarderen IS in Syrië
Nederlandse F16's droppen nu alleen bommen boven Irak.
Als het kabinet met een brief komt waarin het kenbaar maakt de strijd tegen IS uit te breiden, dan staat de PvdA daar "welwillend" tegenover, zegt PvdA-Kamerlid Michiel Servaes tegenover NU.nl.
De PvdA vond het noodzakelijk dat er eerst zicht kwam op een politieke oplossing voor de toekomst van Syrië.
Een meerderheid van de Kamer is al langer voor de uitbreiding van de bombardementen. Partijen als VVD en CDA wijzen er al langer op dat IS zich niet houdt aan de conventionele landsgrenzen en zich ophoudt in Syrië.
Het besluit om de militaire strijd uit te breiden is echter een eigenstandige beslissing van het kabinet. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) heeft die beslissing lang voor zich uit geschoven.
Vredesgesprekken
Ook Koenders zag lange tijd niets in Nederlandse bommen op Syrië, omdat hij vindt dat er eerst duidelijkheid moet zijn over de politieke toekomst.
Maar nu de rebellengroepen en afgezanten van de Syrische regering van president Bashar al-Assad in Genève binnenkort met elkaar om tafel gaan, lijkt er een begin aan een politieke oplossing te komen. De Verenigde Naties hopen volgende week in Geneve een vredesconferentie te kunnen organiseren om de eerste stappen richting vrede te zetten. "Een cruciaal moment in het politieke proces", noemt Servaes de conferentie.
Ook de unaniem aangenomen VN-resolutie voor een vredesproces biedt hoop. Landen als Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk besloten onlangs al de strijd tegen IS naar Syrië uit te breiden.
In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?
Animatie door In60seconds
'Draai'
SP-leider Emile Roemer noemt het nieuwe PvdA-standpunt "een draai". "Er moest een politieke strategie zijn voor Syrië maar die is er niet. Dit is een JSF'je. Je moet geen bommen gooien, maar voedselpakketten", aldus Roemer.
Servaes dringt er bij het kabinet op aan om niet alleen naar militaire oplossingen te kijken. De strijd tegen IS kan ook gevoerd worden door een intensivering van de humanitaire hulp, zegt de PvdA'er.
Heroverwegen
Koenders liet in december al doorschemeren dat het kabinet vliegen boven Syrië zou heroverwegen. De Verenigde Staten spraken meerdere malen de hoop uit dat Nederland de militaire strijd tegen IS zou uitbreiden. Nu vliegen de Nederlandse F16's in coalitieverband alleen nog boven Irak.
Begin december legden de Amerikanen een officieel verzoek neer bij het kabinet en na de aanslagen in Parijs deden ook de Fransen een beroep op Nederland. Dat betekende een nieuw weegmoment voor Koenders.
Vorige week kwamen de Defensieministers van de anti-IS-coalitie bij elkaar in Parijs. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) zei dat nu IS in het defensief is gedrongen, het zaak is om door te pakken en de "strop om de nek van ISIS" verder aan te trekken.
Verwacht wordt dat het kabinet nu zeer binnenkort met een besluit komt. Premier Mark Rutte zei afgelopen vrijdag nog dat Nederland een van de weinige landen is die een actieve militaire bijdrage levert in de strijd tegen IS en al genoeg doet om de terreurorganisatie te bestrijden. "We boksen al boven onze gewichtsklasse."
Als het aan de VVD ligt, komt het kabinet dan ook heel snel met een beslissing.