Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) houdt de ontwikkelingen rond thuiszorgorganisatie Vérian nauwlettend in de gaten. 

Vrijdag werd duidelijk dat 537 medewerkers bij Vérian worden ontslagen. ''Een heel naar bericht'', vindt Van Rijn.

''In dit soort gevallen zijn twee dingen belangrijk: laten we ervoor zorgen dat mensen zoveel mogelijk hun zorg kunnen houden en dat zoveel mogelijk mensen hun baan kunnen behouden. Dat betekent dat er overleg met gemeenten nodig zal zijn om te kijken welke andere oplossingen er zijn'', aldus de bewindsman. Hij hoopt dat gemeenten en zorgaanbieders hier tijdig afspraken over kunnen maken.

Net als Vérian zit ook TSN Thuiszorg in de problemen. ''We merken dat hele grote organisaties in de problemen komen omdat gemeenten ervoor kiezen het lokaler en kleinschaliger te organiseren'', stelt Van Rijn vast.

Geschokt

FNV Zorg & Welzijn reageert ''geschokt'' op de mogelijke ontslagronde bij de Gelderse thuiszorgorganisatie Vérian. 

''Ruim vijfhonderd mensen verliezen hun baan, duizenden mensen verliezen hun zorg en dit terwijl er extra geld is voor zorg en behoud van werkgelegenheid vanuit het onlangs afgesloten zorgakkoord'', zegt bestuurder Marian Beldsnijder van de vakbond.

Volgens FNV is het onnodig dat er banen verdwijnen bij thuiszorgorganisaties, omdat er vorig jaar 300 miljoen euro extra beschikbaar is gekomen voor de huishoudelijke verzorging. 

''Ook is er een noodfonds van 60 miljoen beschikbaar, waarmee banen van zorgorganisaties in moeilijkheden, zoals Vérian, zouden kunnen worden gered.''

Tarieven

Ook zij zoekt de oorzaak bij de tarieven die gemeenten hanteren. ''Hierdoor kan Vérian de medewerkers geen normaal salaris betalen en daarmee wordt de bedrijfsvoering in gevaar gebracht'', stelt Beldsnijder.

"Gemeenten bezuinigen op de huishoudelijke zorg, terwijl de behoefte aan zorg in Nederland echt niet minder is geworden.''

Vérian heeft in totaal 3.300 medewerkers in dienst. Het personeel zou inmiddels op de hoogte zijn gebracht van de reorganisatieplannen.

Onthutst

Ouderenbond ANBO is ''onthutst'' over de ontslagen bij thuiszorgorganisatie Vérian. ''Wéér een thuiszorgorganisatie in ernstige problemen. Gemeenten knijpen uurprijzen thuiszorg af'', reageert bestuurster Liane den Haan.

Het is volgens haar dringend tijd voor een minimumtarief, zodat bedrijven ''fatsoenlijke tarieven'' en vaste arbeidscontracten kunnen behouden.