Een minderheid van de Nederlanders denkt dat het voorzitterschap van Nederland van de Europese Unie goed is voor de positie van Nederland in Europa. Dat blijkt vrijdag uit een peiling van Ipsos.

Nederland is sinds begin dit jaar voor een half jaar voorzitter van de Europese Unie en kan daarbij de leiding nemen in het adresseren van problemen.

Zo'n vier op de tien Nederlanders vindt het voorzitterschap belangrijk, maar een vergelijkbaar deel reageert neutraal en 18 procent vindt dat er geen toegevoegde waarde voor Nederland is in het voorzitterschap.

Vooral kiezers van de traditionele grote partijen VVD, PvdA en CDA en het pro-Europese D66 hechten waarde aan het voorzitterschap.

Het voorzitterschap wakkert ook slechts beperkt chauvinistische gevoelens op. Eén op de tien ondervraagden is trotser op Nederland nu we een half jaar de baas zijn in Europa.

EU-voorzitterschap

Bron: Ipsos© NU.nl/Jerry Vermanen

Vluchtelingenprobleem

Uit de peiling blijkt verder dat van de thema's die Nederland komend jaar wil aanpakken, het vluchtelingenprobleem veruit het belangrijkste wordt gevonden (43 procent). Slechts 30 procent verwacht echter dat er op dit punt concrete resultaten worden bereikt. 

Ook zijn nog lang niet alle Nederlanders bekend met het Nederlandse voorzitterschap. Een meerderheid van de Nederlanders (63 procent) heeft weleens iets gehoord, gezien of gelezen over het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie.

"Nederland moet zorgen dat de vluchtelingencrisis en de Europese veiligheid de meeste aandacht verdienen, als het aan de Nederlanders ligt", aldus Ipsos-onderzoeker Jeroen Kester. 

"Men is op dit moment sceptisch of op deze slepende problemen successen worden geboekt in het komende half jaar. Enig chauvinisme over het EU-voorzitterschap van Nederland blijft daarmee in deze beginfase uit."