Kamer wil meer macht voor student en docent

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat studenten en docenten meer invloed moeten krijgen op de onderwijsinhoud.

In de Tweede Kamer wordt donderdag een wetsvoorstel van minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) behandeld om het bestuur op scholen te verbeteren.

Hierbij wordt de inspraak voor studenten en docenten vergroot, maar deze maatregelen gaan veel partijen niet ver genoeg. 

Zo willen coalitiepartijen PvdA en VVD dat de rol van de opleidingscommissie dusdanig wordt versterkt dat die instemmingsrecht krijgt op de onderwijsinhoud en niet slechts adviesrecht.

PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis en VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg dienen samen een amendement in om dit te regelen.

Duisenberg: "Bij de opleidingscommissies moet het gebeuren. Daar moet de controle plaatsvinden. Niet op instellingsniveau, maar op opleidingsniveau."

Studenten

Studentenorganisaties ISO en LSVb pleiten hier al langer voor. "Zodra bestuurders instemming nodig hebben verandert de manier waarop studenten betrokken worden. Zij delen dan in feite hun macht en invloed, waardoor het onderwijs beter rekening houdt met wat studenten willen en nodig hebben", aldus ISO-voorzitter Linde de Nie.

Stefan Wirken (LSVb): "Opleidingscommissies zitten het dichtst op het onderwijs. Het is niet meer dan logisch dat daar een fundamenteel deel van de inspraak plaatsvindt."

Bestuur

Daarnaast willen diverse partijen dat studenten en docenten kunnen meebeslissen over het bestuur van de instelling. Zo willen PvdA en D66 dat de sollicitatiecommissie voor het bestuur voor 50 procent bestaat uit studenten en docenten.

"Je bent dan samen verantwoordelijk", aldus Mohandis. Paul van Meenen (D66): "Het is van groot belang dat dat mensen zijn met 'krijt aan het jasje'. Die begrijpen wat onderwijs is en nodig heeft."

Doorgeslagen

Het CDA is geen groot voorstander van al te rigoureuze maatregelen. "Terecht is er kritiek geweest op het doorgeslagen rendementsdenken in het onderwijs, maar de linkse partijen plaatsen daar nu doorgeslagen democratiseringsdenken tegenover", aldus CDA-Kamerlid Michel Rog.

Hij vreest voor nieuwe problemen doordat alles hiermee in zijn ogen wordt dichtgeregeld met nieuwe regels en wetten.

Ook Duisenberg vindt dat de medezeggenschap niet moet doorslaan. "Er zijn al heel veel medezeggenschapsrechten, maar deze worden lang niet allemaal gebruikt", stelt hij. "Het instemmingsrecht op de begroting is er zelfs net nog bijgekomen. Laten we eerst zorgen dat het bestaande goed werkt."

De roep om meer inspraak voor docenten en studenten werd vorig jaar sterker toen studenten een tijd lang het Maagdenhuis in Amsterdam bezet hielden. Zij eisten meer invloed op de onderwijsinhoud van de Universiteit van Amsterdam.

Lees meer over:
Tip de redactie